Jak zrobić ciasta czekoladowe do tortu krok po kroku
Białka zmiksuj z cukrem i wanilią na gęstą i puszystą masę.
6 białek, 150 g cukru, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
6 żółtek
Mąkę przesiej przez sitko razem z proszkiem do pieczenia i kakao.
200 g mąki pszennej, 40 g gorzkiego kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kawę rozpuść w łyżce gorącej wody.
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
Do masy jajecznej dodawaj porcjami mąkę i miksuj na niskich obrotach albo delikatnie wymieszaj łopatką lub mieszadłem.
Dodaj ostudzone masło i delikatnie wymieszaj.
110 g masła
Dodaj kawę (jeśli używasz) i delikatnie wymieszaj.
Przygotuj dwie formy do pieczenia.
Wlej do każdej mniej więcej połowę ciasta i piecz w 180 stopniach (góra-dół) przez około 20 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź, a następnie przekrój każdy biszkopt na dwa blaty - zetnij lekko wypukły wierzch.
Możesz też upiec ciasto na raz w jednej foremce - wtedy piecz około 40-45 minut - jeśli nie uda Ci się przekroić ciasta na 4 blaty, to przekrój na 3.
Jak zrobić frużelinę z wiśni do tortu
Wiśnie wsyp do garnka, dodaj cukier, sok z cytryny i wodę.
450-500 g wiśni, 200 g cukru, sok z cytryny, 50 ml wody
Gotuj na średnim ogniu, aż wiśnie puszczą sok.
Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w odrobinie wody, dodaj ją do gotujących się wiśni i energicznie wymieszaj - aż utworzy się masa jak kisiel.
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Frużelinę ostudź.
Jak zrobić krem czekoladowy do tortu
Czekoladę połam na kawałki, dodaj do niej śmietanę (12%) i rozpuść razem w kąpieli wodnej (albo na małym ogniu w rondelku).
400 g mlecznej czekolady, 250 g kwaśnej śmietany
Dokładanie wymieszaj aby czekolada się połączyła ze śmietaną.
Schłodź w lodówce - aż czekolada będzie gęsta i mocno zimna - najlepiej przygotować ją dzień wcześniej i schłodzić przez noc.
Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta, dodaj do niej porcjami zimną czekoladę i krótko zmiksuj do połączenia.
500 ml śmietany kremówki
Jeśli chcesz aby krem był stabilniejszy to możesz dodać do niego żelatynę - łyżkę żelatyny zalej odrobiną zimnej wody, odstaw na kilka minut do napęcznienia, a następnie krótko podgrzej w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.
1 łyżka żelatyny
Do żelatyny dodaj 2-3 łyżki ubitego kremu i dokładnie wymieszaj, wlej żelatynę do kremu i energicznie zmiksuj.
Jak zrobić maślany krem czekoladowy do obłożenia tortu
W misie miksera umieść mascarpone (w temperaturze pokojowej), miękkie masło i gorzkie kakao.
250 g mascarpone, 120 g masła, 30 g gorzkiego kakao
Zmiksuj do połączenia.
Do masy maślanej dosypuj cukier puder i miksuj aż się połączy z masą.
300 g cukru pudru
Jak zrobić tort czekoladowo-wiśniowy - złożenie tortu
Na patrze połóż jeden ze spodnich blatów ciasta - jeśli chcesz to go nasącz wodą z cukrem, lub osłodzoną herbatą.
Na cieście zamknij rant z tortownicy.
Nałóż na ciasto mniej więcej 1/3 kremu czekoladowego, a na niego nałóż trochę wiśni, połóż drugi blat ciasta, nasącz go, nałóż krem i wiśnie, podobnie zrób z trzecim blatem.
Ostatni blat nasącz i połóż na samą górę.
Schowaj tort do lodówki na około godzinę, aby się schłodził.
Wyjmij tort z lodówki, zdejmij obręcz i wyrównaj szerokim nożem lub szpatułką boki ciasta.
Posmaruj boki i wierzch ciasta grubą warstwą czekoladowego kremu maślanego, a następnie wyrównaj jego powierzchnię.
Udekoruj tort wg uznania - ja pokruszyłam odcięte wierzchołki biszkoptu i obsypałam nimi boki i środek ciasta. Część kremu maślanego przełożyłam do woreczka z tylką gwiazdką i na obrzeżu tortu zrobiłam rozetki z kremu i ułożyłam na nich czereśnie.
Na koniec tort lekko opryskałam jadalną złotą farbą w sprayu.