Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Ciasto Kukułka przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne mocno nasączone alkoholem ciasto z kremem śmietankowym.
4.27
z
19
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
4
hours
godz
Czas wykonania
20
minut
minut
Czas całkowity
4
hours
godz
20
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
26
Kalorie
307
kcal
Wyposażenie
Przepis na formę o wielkości około 20/30 cm.
Składniki
składniki na biszkopt czekoladowy do ciasta kukułka
6
białek
( - rozmiar L)
6
żółtek
200
g
cukru
((1 szklanka) )
150
g
mąki pszennej
((1 szklanka) )
30
g
mąki ziemniaczanej
((2 łyżki) )
15
g
gorzkiego kakao
((2 łyżki) )
składniki na poncz czekoladowy z wódką
250
ml
wody
4
łyżki
kawy
( rozpuszczalnej - proszku)
100
g
gorzkiej czekolady
100
g
mlecznej czekolady
100
g
cukru
((pół szklanki) - lub do smaku)
120
ml
wódki
składniki na krem śmietankowy do ciasta kukułka
1
litr
śmietany kremówki
(bardzo zimnej - użyłam 30 %)
500
g
serka mascarpone
(zimnego)
około 120
g
cukru pudru
((pół szklanki) - lub do smaku)
2
łyżki
żelatyny
woda
( do żelatyny)
dodatkowe składniki do ciasta kukułka
około 200
g
biszkoptów
(podłużnych )
gorzkie kakao
( do oprószenia)
Instrukcja
Jak zrobić biszkopt czekoladowy do ciasta kukułka
Zacznij miksować białka, w trakcie dosyp cukier i miksuj tak długo aż białka będą gęste i lśniące.
6 białek,
200 g cukru
Mąkę przesiej przez sito razem z mąką ziemniaczaną i gorzkim kakao.
150 g mąki pszennej,
30 g mąki ziemniaczanej,
15 g gorzkiego kakao
Do białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
6 żółtek
Wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj.
Blachę do pieczenia o wielkości 20/30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Przelej ciasto, wyrównaj powierzchnię.
Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 20 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
Jak zrobić poncz czekoladowy do nasączenia ciasta
Do garnka wlej wodę, dodaj cukier, kawę rozpuszczalną oraz połamane czekolady.
250 ml wody,
4 łyżki kawy,
100 g gorzkiej czekolady,
100 g mlecznej czekolady,
100 g cukru
Podgrzej całość aż czekolada się rozpuści, zdejmij z ognia i przestudź.
Do letniego ponczu wlej wódkę i wymieszaj.
120 ml wódki
Jak zrobić krem śmietankowy do ciasta
Żelatynę zalej wodą - tyle aby ją zakryła.
2 łyżki żelatyny,
woda
Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta.
1 litr śmietany kremówki
Żelatynę podgrzej krótko w mikrofalówce (10 sekund) lub w kąpieli wodnej, dodaj do niej 2-3 łyżki ubitej śmietany i dokładnie wymieszaj.
Tak zahartowaną żelatynę wlej do reszty śmietany i zmiksuj na dużych obrotach.
Dodaj do śmietany po łyżce mascarpone i zmiksuj do połączenia.
500 g serka mascarpone
Ciasto kukułka złożenie:
Biszkopt czekoladowy przetnij na dwa blaty.
Włóż do formy w spód biszkoptu, obficie polej go ponczem czekoladowym i wyłóż mniej więcej 1/3 kremu.
Podłużne biszkopty zamaczaj w ponczu i układaj ściśle na kremie.
około 200 g biszkoptów
Na biszkopty wyłóż znowu mniej więcej 1/3 masy śmietanowej.
Na krem połóż drugi blat biszkoptu, nasącz go ponczem.
Wyłóż resztę kremu.
Ciasto schowaj do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do schłodzenia.
Przed podaniem posyp wierzch ciasta gorzkim kakao.
gorzkie kakao
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
307
kcal
Weglowodany:
28
g
Białko:
4
g
Tłuszcz:
19
g
Błonnik:
0.3
g
Słowa kluczowe
ciasto kukułkowe, ciasto z ponczem czekoladowym
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!