Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Nutrition Label
–
+
servings
Babka panettone
Wypieki Beaty
Przepis na słynną włoską babę drożdżową panettone pieczoną w okresie Bożego Narodzenia.
5
z
9
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
6
godz
Czas wykonania
1
godz
Czas całkowity
7
godz
Danie
Boże Narodzenie
,
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia włoska
Porcje
12
Kalorie
319
kcal
Wyposażenie
Przepis na wysoką foremkę o średnicy 16-18 cm (zwykła foremkę wystarczy wyłożyć papierem do pieczenia, tak aby wystawał około 5 cm ponad rant foremki).
Składniki
30
g
drożdży
świeżych
1
łyżeczka
cukru
do drożdży
125
ml
mleka
letniego
250
g
masła
miękkiego
150
g
cukru pudru
5
jajek
- użyłam rozmiar L
500
g
mąki
typ 00
200
g
rodzynek
100
ml
rumu
100
g
kandyzowanej skórki pomarańczowej
skórka starta z pomarańczy.
Instrukcja
Rodzynki włóż do rondelka i zalej rumem (możesz też zalać ciepłą wodą), podgrzej całość, tak aby rodzynki wchłonęły rum i napęczniały - ostudź.
Drożdże rozkrusz, dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj, dodaj letnie mleko - zamieszaj, przykryj ściereczką.
Odstaw drożdże na około 20 minut, aby zaczęły pracować.
W dużej misie zmiksuj masło razem z cukrem pudrem na białą, puszystą masę.
Dodaj skórkę pomarańczową.
Dodaj pojedynczo po jednym jajku i po każdym wsyp 2-3 łyżki mąki.
Dodaj rozczyn drożdżowy i resztę mąki - wyrabiaj ciasto przez około 10-15 minut.
Dodaj rodzynki i skórkę pomarańczową - zagnieć do połączenia.
Formę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około 2 godziny - aż podwoi swoją objętość.
Przygotuj foremkę do pieczenia - wyłóż jej dno i boki papierem do pieczenia - tak aby papier wystawał około 5 cm ponad foremkę.
Wyrośnięte ciasto bardzo delikatnie zamieszaj i przełóż do foremki.
Przykryj wierzch folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około 30-40 minut - tak aby napuszyło się i podrosło.
Piekarnik rozgrzej do 150 stopni (termoobieg).
Piecz babkę przez około 50-60 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu babkę dobrze wystudź.
Przechowuj ją zawiniętą w folię spożywczą.
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
319
kcal
Weglowodany:
41.8
g
Białko:
5.3
g
Tłuszcz:
13.6
g
Błonnik:
1.7
g
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!