Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Nutrition Label
–
+
servings
Ciasto cukiniowo-marchewkowe
Wypieki Beaty
Przepis na ciasto z cukinią, marchewką, bananem i orzechami.
4.5
z
4
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
Czas wykonania
1
godz
Czas całkowity
1
godz
30
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia angielska
Porcje
12
Kalorie
326
kcal
Wyposażenie
Przepis na foremkę keksową o długości około 25 cm.
Składniki
ciasto:
150
g
cukru
(2/3 szklanki)
0,5
szklanki
oleju
2
jajka
- użyłam rozmiar L
1
łyżeczka
ekstraktu z wanilii
1
łyżeczka
mielonego cynamonu
szczypta
soli
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
150
g
mąki pszennej
(1 szklanka)
75
g
mąki pełnoziarnistej
(pół szklanki)
200
g
cukinii
(mniej więcej jedna średnia)
1
mała
marchewka
- u mnie około 80 g
1
banan
dojrzały
50
g
orzechów
posiekanych
kruszonka:
50
g
mąki
(1/3 szklanki)
50
g
rozpuszczonego masła
60
g
cukru
(1/4 szklanki)
1
łyżeczka
mielonego cynamonu
Instrukcja
Cukinię i marchewkę zetrzyj na drobnych oczkach, banana rozgnieć widelcem, orzechy posiekaj.
200 g cukinii,
1 mała marchewka,
1 banan,
50 g orzechów
Zmiksuj razem cukier, olej, wanilię i jajka.
150 g cukru,
0,5 szklanki oleju,
2 jajka,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Zmieszaj razem obydwie mąki, cynamon, proszek do pieczenia i sól.
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
150 g mąki pszennej,
75 g mąki pełnoziarnistej,
1 łyżeczka mielonego cynamonu
Do mokrych składników dodaj suche i krótko wymieszaj.
Dodaj cukinię, marchewkę i banana - wymieszaj.
Wsyp orzechy, wymieszaj i przełóż ciasto do foremki keksowej o długości około 23-25 cm.
Składniki kruszonki wymieszaj razem i posyp wierzch ciasta.
50 g mąki,
50 g rozpuszczonego masła,
60 g cukru,
1 łyżeczka mielonego cynamonu
Piecz w 180 stopniach przez około godzinę - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
326
kcal
Weglowodany:
38.7
g
Białko:
4.1
g
Tłuszcz:
18
g
Błonnik:
2
g
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!