Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Nutrition Label
–
+
servings
Ciasto jogurtowe
Wypieki Beaty
Przepis na proste i pyszne jogurtowe ciasto z owocami i chrupiącą kruszonką.
4.29
z
7
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
20
minut
Czas wykonania
50
minut
Czas całkowity
1
godz
10
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
16
Kalorie
256
kcal
Wyposażenie
Przepis na formę 24/24 cm.
Składniki
ciasto:
300
g
mąki
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
2
jajka
rozmiar L
200
g
cukru
1
łyżeczka
cukru waniliowego
50
g
masła
rozpuszczonego (może też być olej)
250
g
jogurtu naturalnego
(użyłam gęsty grecki)
około 350
g
owoców
- większe owoce trzeba pokroić na mniejsze kawałki
kruszonka:
100
g
mąki
70
g
masła
70
g
cukru
Instrukcja
Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia przez sito.
300 g mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym na pusztą masę.
2 jajka,
1 łyżeczka cukru waniliowego
Jogurt naturalny połącz z rozpuszczonym masłem lub olejem.
250 g jogurtu naturalnego,
50 g masła
Do masy jajecznej dodawaj mąkę na zmianę z jogurtem - zmieszaj krótko - tylko do połączenia składników.
Przelej ciasto do foremki o wielkości około 24/24 cm.
Na wierzchu ułóż owoce.
około 350 g owoców
Przygotuj kruszonkę z podanych składników i posyp nią owoce.
100 g mąki,
70 g masła,
70 g cukru
Piecz ciasto w 180 stopniach (góra/dół) przez około 45-50 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
Przed podaniem możesz dodatkowo posypać wierzch ciasta cukrem pudrem.
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
256
kcal
Weglowodany:
42.1
g
Białko:
4.4
g
Tłuszcz:
8.1
g
Błonnik:
1
g
Słowa kluczowe
ciasto na jogurcie, jogurtowe ciasto z owocami
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!