Z mąki, proszku do pieczenia, cukru, masła (w kawałeczkach), żółtka i jogurtu zagnieć szybko ciasto - włóż do woreczka i schłodź w lodówce przez około godzinę.
200 g mąki pszennej, 40 g cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 100 g masła, 1 żółtko, 1 łyżka jogurtu naturalnego
Ziarna słonecznika i dyni podpraż chwilę na suchej patelni.
ok 7 łyżek ziaren słonecznika, ok 4 łyżki ziaren dyni
Białko wymieszaj z miodem, dodaj ziarna i orzeszki - wymieszaj.
1 białko, około 4-5 łyżek miodu, ok 4 łyżki orzeszków ziemnych
Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 3-5 mm i wycinaj okrągłe ciasteczka - możesz to zrobić szklanką.
Ciastka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Na każde ciastko nałóż ziarenka - mniej więcej po jednej czubatej łyżeczce.
Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 10-12 minut - do zrumienia (piekłam w 170 stopniach na termoobiegu dwie blachy na raz, po 6 minutach zamieniłam blachy miejscami).