Z podanych składników szybko zagnieć ciasto i schłódź je w lodówce przez około godzinę - albo przez noc - wtedy przed wałkowaniem wyjmij je wcześniej o jakieś 15 minut, tak aby ciasto lekko się ociepliło.
160 g mąki pszennej, 30 g mąki kukurydzianej, 50 g cukru pudru, 1 szczypta soli, 115 g masła, 60 ml maślanki
Truskawki wymieszaj z cukrem i mąką ziemniaczaną.
600 g truskawek, 40 g cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Ciasto rozwałkuj na cienki placek - albo na mniejsze placki.
Wyłóż na niego owoce, tak aby dookoła zostało około 3-5 cm wolnego brzegu.
Nałóż wolne brzegi na owoce i delikatnie sklej dociśnij.
Jajko rozmieszaj z mlekiem, a następnie posmaruj nim ciasto.