Białka zmiksuj aż będą gęste - dodaj cukier i miksuj, aż masa stanie się biała i lśniąca.
2 białka, 70 g cukru
Mąkę przesiej przez sito razem z gorzkim kakao.
50 g mąki pszennej, 10 g gorzkiego kakao
Do białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj łopatką, dodaj mąkę i wymieszaj łopatką.
Przełóż ciasto do foremki o wielkości około 24/24 cm i wyrównaj wierzch.
Piecz w 170 stopniach przez około 10-12 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź - możesz też biszkopt nasączyć wodą z cukrem i sokiem z cytryny - ja nasączałam, bo nie lubię suchego biszkoptu.
Jak zrobić masę twarogową do ciasta
W dużej misie zmiksuj twaróg, jogurt naturalny i cukier puder.
500 g twarogu na serniki, 300 g jogurtu naturalnego, 150 g cukru pudru
Dodaj skórkę startą z cytryny i wymieszaj.
skórka starta z jednej cytryny
Żelatynę zalej wodą tak aby sięgała trochę powyżej powierzchni żelatyny, odstaw do napęcznienia.
15 g żelatyny, woda
Pogrzej żelatynę w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, tak aby stała się płynna (w mikrofalówce wystarczy około 2-30 sekund), dodaj do żelatyny dużą łyżkę masy twarogowej i dokładnie wymieszaj.
Wlej żelatynę do sernika i energicznie wymieszaj.
Przelej masę na biszkoptowy spód i schowaj do lodówki do zgęstnienia.
Kostka truskawkowa wykończenie
Galaretkę przygotuj wg instrukcji na opakowaniu.
1 galaretka
Truskawki umyj i przekrój na pół lub na ćwiartki i ułóż je na serniku.
około 500 g truskawek
Tężejącą galaretkę wylej na truskawki i schowaj do lodówki, aby zupełnie stężała (nie wylewaj zbyt płynnej galaretki na ciasto, bo może spłynąć na sam dół :)).