Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Nutrition Label
–
+
servings
Odwrócone ciasto bananowe
Wypieki Beaty
Przepis na rewelacyjne karmelowe ciasto bananowe.
4
z
3
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
12
Kalorie
290
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o średnicy około 22-24 cm.
Składniki
karmel:
55
g
masła
110
g
cukru trzcinowego
1
laska
wanilii
same ziarna
1
łyżka
rumu
ok 3
banany
(mi na formę o średnicy 24 cm poszły niecałe trzy duże banany)
ciasto:
175
g
mąki pszennej
1,5
łyżeczki
proszku do pieczenia
0,5
łyżeczki
soli
0,5
łyżeczki
cynamonu
mielonego
115
g
masła
miękkiego
150
g
cukru
2
jajka
- użyłam rozmiar L
125
ml
mleka
w temp. pokojowej
Instrukcja
W rondelku lub na patelni rozpuść razem masło z cukrem trzcinowym- do momentu aż cukier się rozpuści i nabierze karmelowej barwy.
55 g masła,
110 g cukru trzcinowego
Dodaj ziarna z wanilii oraz rum - może zajść gwałtowna reakcja, więc alkohol wlewaj ostrożnie.
1 łyżka rumu,
1 laska wanilii
Przelej karmel do żaroodpornej formy do pieczenia (średnica 22-24 cm).
Banany obierz i przekrój wzdłuż na trzy plastry, a następnie ułóż je ciasno na karmelu.
ok 3 banany
Miękkie masło utrzyj z cukrem.
115 g masła,
150 g cukru
Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem.
175 g mąki pszennej,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
0,5 łyżeczki soli,
0,5 łyżeczki cynamonu
Do masy maślanej dodaj po jednym jajku, a następnie wsyp połowę mąki.
2 jajka
Zmiksuj całość na niskich obrotach, dodaj mleko i wsyp pozostałą mąkę - nie miksuj długo - tylko do połączenia składników.
125 ml mleka
Przelej ciasto na banany.
Piecz w 180 stopniach przez około 30-35 minut - do suchego patyczka
Po upieczeniu odstaw na około 10 minut, a następnie ostrożnie przełóż na talerz, tak aby banany znalazły się u góry.
Podaj jeszcze na ciepło z gałką lodów :D
Składniki Odżywcze
Serving:
1
porcja
Kalorie:
290
kcal
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!