Jak zrobić biszkopt czekoladowo-orzechowy do tortu
Białka zmiksuj aż będą sztywne, wsyp porcjami cukier i miksuj aż masa będzie gęsta, biała i lśniąca.
4 białka, 100 g cukru
Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia i kakao.
100 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 czubata łyżka kakao
Dodaj mielone orzechy i wymieszaj.
100 g orzechów włoskich
Do ubitych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
4 żółtka
Wsyp mąkę z orzechami, dolej rozpuszczone masło i delikatnie wymieszaj.
70 g masła
Przelej masę po równo do dwóch foremek o średnicy 16 cm (lub jednej o średnicy 22 cm) - dno wyłożone papierem do pieczenia, boki czyste (bez papieru i nie posmarowane masłem).
Piecz biszkopty w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół) przez około 40 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź, a następnie przekrój na dwa blaty (jeśli biszkopt był pieczony w jednej foremce, to przekrój go na 3 blaty).
Jak zrobić krem czekoladowy do tortu
Śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta, dodaj cukier puder i po łyżce serek mascarpone.
500 ml śmietany kremówki', 250 g serka mascarpone, 2 - 3 łyżki cukru pudru
Pod koniec dodaj gorzkie kakao i zmiksuj krótko do dobrego połączenia masy.
1 czubata łyżka kakao
Torcik czekoladowo-orzechowy złożenie
Blaty przed nałożeniem kremu możesz dodatkowo nasączyć osłodzoną wodą/herbatą/kawą.
Blaty biszkoptowe smaruj kremem - część zostaw na posmarowanie wierzchu.
Czekoladę na polewę rozpuść w kąpieli wodnej razem ze śmietaną kremówką.
50 g gorzkiej czekolady, około 75 ml śmietany kremówki
Przestudź polewę, a następnie oblej nią wierzch tortu.