Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Notatki
Smaller
Normal
Larger
Korzenne ciasto kokosowe przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasto kokosowe z rozgrzewającymi przyprawami.
5
z
3
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
10
minut
minut
Czas wykonania
25
minut
minut
Czas całkowity
35
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
20
Składniki
składniki na korzenne ciasto kokosowe
100
ml
oleju
300
ml
tłustego mleczka kokosowego
4
jajka
(rozmiar L)
200
g
cukru trzcinowego
(1 szklanka)
250
g
mąki pszennej
(1 i 2/3 szklanki)
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
75
g
wiórek kokosowych
1
łyżeczka
mielonego imbiru
1
łyżeczka
mielonego cynamonu
1
szczypta
gałki muszkatołowej
1
szczypta
mielonych goździków
0,5
łyżeczki
mielonego kardamonu
składniki na wierch:
140
g
cukru pudru
(niepełna szklanka)
około 4
łyżki
mleczka kokosowego
((moje było dość płynne, więc wystarczyły mi 4))
0,5
łyżeczki
mielonego imbiru
płatki kokosowe
(do posypania)
pistacje
(posiekane do posypania)
Instrukcja
Jak zrobić korzenne ciasto kokosowe
W jednej misce zmieszaj razem suche składniki (razem z przyprawami).
200 g cukru trzcinowego,
250 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
75 g wiórek kokosowych,
1 łyżeczka mielonego imbiru,
1 łyżeczka mielonego cynamonu,
1 szczypta gałki muszkatołowej,
1 szczypta mielonych goździków,
0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
W drugiej misce wymieszaj mokre składniki - olej, mleczko i jajka.
100 ml oleju,
300 ml tłustego mleczka kokosowego,
4 jajka
Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką.
Przelej ciasto do foremki o wielkości około 20/30 cm.
Piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (tryb góra/dół) przez około 25 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu lekko ostudź.
Aby przygotować lukier wsyp cukier puder do miski, dodaj imbir i dodaj po trochu mleczko kokosowe - wymieszaj.
140 g cukru pudru,
około 4 łyżki mleczka kokosowego,
0,5 łyżeczki mielonego imbiru
Polej lukrem ciasto, a na koniec posyp płatkami kokosowymi i posyp posiekanymi orzechami.
płatki kokosowe,
pistacje
Notatki
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowa kluczowe
ciasto z mleczkiem kokosowym
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!