Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
–
+
servings
Korzenne ciasto kokosowe
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasto kokosowe z rozgrzewającymi przyprawami.
5
z
3
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
10
minut
Czas wykonania
25
minut
Czas całkowity
35
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
20
Składniki
ciasto:
100
ml
oleju
300
ml
tłustego mleczka kokosowego
4
jajka
rozmiar L
200
g
cukru brązowego
250
g
mąki pszennej
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
75
g
wiórek kokosowych
1
łyżeczka
mielonego imbiru
1
łyżeczka
mielonego cynamonu
1
szczypta
gałki muszkatołowej
1
szczypta
mielonych goździków
0,5
łyżeczki
mielonego kardamonu
wierch:
140
g
cukru pudru
niepełna szklanka
około 4
łyżki
mleczka kokosowego
(moje było dość płynne, więc wystarczyły mi 4)
0,5
łyżeczki
mielonego imbiru
płatki kokosowe
do posypania
pistacje
posiekane do posypania
Instrukcja
W jednej misce zmieszaj razem suche składniki (razem z przyprawami).
200 g cukru brązowego,
250 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
75 g wiórek kokosowych,
1 łyżeczka mielonego imbiru,
1 łyżeczka mielonego cynamonu,
1 szczypta gałki muszkatołowej,
1 szczypta mielonych goździków,
0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
W drugiej misce wymieszaj mokre składniki - olej, mleczko i jajka.
100 ml oleju,
300 ml tłustego mleczka kokosowego,
4 jajka
Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką.
Przelej ciasto do foremki o wielkości około 20/30 cm.
Piecz w 180 stopniach przez około 25 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu lekko ostudź.
Aby przygotować lukier wsyp cukier puder do miski, dodaj imbir i dodaj po trochu mleczko kokosowe - wymieszaj.
140 g cukru pudru,
około 4 łyżki mleczka kokosowego,
0,5 łyżeczki mielonego imbiru
Polej lukrem ciasto, a na koniec posyp płatkami kokosowymi i posyp posiekanymi orzechami.
płatki kokosowe,
pistacje
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!