Przepis na korzenne ciasto kokosowe
Korzenne ciasto kokosowe będzie Wam smakowało :D
Tak jak mi.
Leciutkie, wilgotne, aromatyczne ciasto na mleczku kokosowym, które dodałam również do lukru.
Do tego to ciasto na dwie miski i łyżkę – czyli w jednej misce mieszamy mokre składniki, w drugiej misce suche składniki, a potem łyżką mieszamy jedne z drugimi – koniec kropka.
Pieczenie zajmuje 25 minut, więc jeśli tylko macie w domu mleczko kokosowe i wiórki kokosowe, to możecie mieć gotowe ciasto w niespełna 30 minut :D
Rewelacja prawda?
Takie ciasta po prostu uwielbiam – nie dość, że pyszne, to jeszcze takie proste do zrobienia.
Każdy, powtarzam KAŻDY da radę go przygotować, bo prościej to się już chyba nie da :)
A do tego z przepisu otrzymacie sporą blaszkę ciasta – ja ją piekłam w foremce 20/30.
Polecam Wam również ciasto kokosowe z kremem oraz prostą babkę kokosową.
Korzenne ciasto kokosowe przepis do druku

Korzenne ciasto kokosowe
Składniki
ciasto:
- 100 ml oleju
- 300 ml tłustego mleczka kokosowego
- 4 jajka rozmiar L
- 200 g cukru brązowego
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 g wiórek kokosowych
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 1 szczypta mielonych goździków
- 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
wierch:
- 140 g cukru pudru niepełna szklanka
- około 4 łyżki mleczka kokosowego (moje było dość płynne, więc wystarczyły mi 4)
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- płatki kokosowe do posypania
- pistacje posiekane do posypania
Instrukcja
- W jednej misce zmieszaj razem suche składniki (razem z przyprawami).200 g cukru brązowego, 250 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 75 g wiórek kokosowych, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 1 szczypta gałki muszkatołowej, 1 szczypta mielonych goździków, 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
- W drugiej misce wymieszaj mokre składniki - olej, mleczko i jajka.100 ml oleju, 300 ml tłustego mleczka kokosowego, 4 jajka
- Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką.
- Przelej ciasto do foremki o wielkości około 20/30 cm.
- Piecz w 180 stopniach przez około 25 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu lekko ostudź.
- Aby przygotować lukier wsyp cukier puder do miski, dodaj imbir i dodaj po trochu mleczko kokosowe - wymieszaj.140 g cukru pudru, około 4 łyżki mleczka kokosowego, 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- Polej lukrem ciasto, a na koniec posyp płatkami kokosowymi i posyp posiekanymi orzechami.płatki kokosowe, pistacje
Przepis znalazłam tutaj.