Przepis na korzenne ciasto kokosowe

korzenne ciasto kokosowe

Korzenne ciasto kokosowe będzie Wam smakowało :D

Tak jak mi.

Leciutkie, wilgotne, aromatyczne ciasto na mleczku kokosowym, które dodałam również do lukru.

Do tego to ciasto na dwie miski i łyżkę – czyli w jednej misce mieszamy mokre składniki, w drugiej misce suche składniki, a potem łyżką mieszamy jedne z drugimi – koniec kropka.

Pieczenie zajmuje 25 minut, więc jeśli tylko macie w domu mleczko kokosowe i wiórki kokosowe, to możecie mieć gotowe ciasto w niespełna 30 minut :D

Rewelacja prawda?

Takie ciasta po prostu uwielbiam – nie dość, że pyszne, to jeszcze takie proste do zrobienia.

Każdy, powtarzam KAŻDY da radę go przygotować, bo prościej to się już chyba nie da :)

A do tego z przepisu otrzymacie sporą blaszkę ciasta – ja ją piekłam w foremce 20/30.

Polecam Wam również ciasto kokosowe z kremem oraz prostą babkę kokosową.

ciasto z mleczkiem kokosowym

korzenne ciasto

ciasto z wiórkami kokosowymi

ciasto kokosowe z cynamonem

korzenne ciasto kokosowe

korzenne ciasto kokosowe

Korzenne ciasto kokosowe przepis do druku

korzenne ciasto kokosowe

Korzenne ciasto kokosowe

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasto kokosowe z rozgrzewającymi przyprawami.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 35 minut
Porcje 20

Składniki

ciasto:

wierch:

Instrukcja
 

  • W jednej misce zmieszaj razem suche składniki (razem z przyprawami).
    200 g cukru brązowego, 250 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 75 g wiórek kokosowych, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 1 szczypta gałki muszkatołowej, 1 szczypta mielonych goździków, 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • W drugiej misce wymieszaj mokre składniki - olej, mleczko i jajka.
    100 ml oleju, 300 ml tłustego mleczka kokosowego, 4 jajka
  • Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką.
  • Przelej ciasto do foremki o wielkości około 20/30 cm.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 25 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu lekko ostudź.
  • Aby przygotować lukier wsyp cukier puder do miski, dodaj imbir i dodaj po trochu mleczko kokosowe - wymieszaj.
    140 g cukru pudru, około 4 łyżki mleczka kokosowego, 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • Polej lukrem ciasto, a na koniec posyp płatkami kokosowymi i posyp posiekanymi orzechami.
    płatki kokosowe, pistacje
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis znalazłam tutaj.