Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Korzenne ciasto kokosowe

Korzenne ciasto kokosowe

 

korzenne ciasto kokosowe

 

Korzenne ciasto kokosowe będzie Wam smakowało 😀

Tak jak mi.

Leciutkie, wilgotne, aromatyczne ciasto na mleczku kokosowym, które dodałam również do lukru.

Do tego to ciasto na dwie miski i łyżkę – czyli w jednej misce mieszamy mokre składniki, w drugiej misce suche składniki, a potem łyżką mieszamy jedne z drugimi – koniec kropka.

Pieczenie zajmuje 25 minut, więc jeśli tylko macie w domu mleczko kokosowe i wiórki kokosowe, to możecie mieć gotowe ciasto w niespełna 30 minut 😀

Rewelacja prawda?

Takie ciasta po prostu uwielbiam – nie dość, że pyszne, to jeszcze takie proste do zrobienia.

Każdy, powtarzam KAŻDY da radę go przygotować, bo prościej to się już chyba nie da 🙂

A do tego z przepisu otrzymacie sporą blaszkę ciasta – ja ją piekłam w foremce 20/30.

Polecam Wam również ciasto kokosowe z kremem oraz prostą babkę kokosową.

 

ciasto z mleczkiem kokosowym

 

korzenne ciasto

 

ciasto z wiórkami kokosowymi

 

ciasto kokosowe z cynamonem

 

korzenne ciasto kokosowe

 

korzenne ciasto kokosowe

 

Korzenne ciasto kokosowe
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 20
Składniki
ciasto:
  • 100 ml oleju
  • 300 ml tłustego mleczka kokosowego
  • 4 duże jajka
  • 200 g cukru brązowego
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 g wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta mielonych goździków
  • pół łyżeczki mielonego kardamonu
wierch:
  • 140 g cukru pudru
  • około 4 łyżki mleczka kokosowego (moje było dość płynne, więc wystarczyły mi 4)
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • płatki kokosowe do posypania
  • posiekane pistacje do posypania
Wykonanie
  1. W jednej misce zmieszaj razem suche składniki (razem z przyprawami), w drugiej misce wymieszaj mokre składniki - olej, mleczko i jajka.
  2. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką.
  3. Przelej ciasto do foremki o wielkości około 20/30 cm.
  4. Piecz w 180 stopniach przez około 25 minut - do suchego patyczka.
  5. Po upieczeniu lekko ostudź.
  6. Aby przygotować lukier wsyp cukier puder do miski i dodaj po trochu mleczko kokosowe - wymieszaj.
  7. Polej lukrem ciasto, a na koniec posyp płatkami kokosowymi i posyp posiekanymi orzechami.
 

Przepis znalazłam tutaj. 

 

Related Post

Reklama

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux