odrobina masła (- rozpuszczonego - do posmarowania bułek po upieczeniu)
Instrukcja
Jak zrobić puszyste bułeczki dyniowe
Drożdże rozkrusz, zasyp łyżeczką cukru i wymieszaj.
15 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru
Dodaj pół szklanki (125 ml) ciepłego mleka - wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
ok 250 ml mleka
W dużej misce umieść mąkę, puree z dyni, przyprawy, olej i jajka.
około 400 g mąki pszennej, 200 g puree z dyni, 2 łyżki cukru, 50 ml oleju, 2 jajka, 1 szczypta soli, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 1 szczypta gałki muszkatołowej, 1 szczypta mielonego imbiru
Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto - w razie konieczności dodaj resztę mleka (dużo zależy od gęstości puree - moje było bardzo gęste).
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po około godzinie wyjmij ciasto na posypany mąką blat i ponownie zagnieć - w razie konieczności możesz dodać trochę mąki - ciasto ma być gęste, ale może być trochę kleiste.
Podziel ciasto na małe bułeczki, obtocz je delikatnie w mące.
Ułóż bułeczki w formie żaroodpornej wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
Przykryj bułeczki ściereczką i odstaw do napuszenia na około pół godziny.
W tym czasie nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (góra/dół).
Piecz bułeczki przez około 25 minut - sprawdź patyczkiem, czy bułeczki są w środku upieczone.
Wyjmij foremkę z piekarnika i od razu posmaruj bułeczki po wierzchu rozpuszczonym masłem.