Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
–
+
servings
Kruche babeczki z truskawkami
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne babeczki z kruchego ciasta napełnione kremem śmietankowym i truskawkami.
5
z
3
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Danie
Deser
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
12
Składniki
kruche spody:
150
g
mąki pszennej
75
g
masła
1
żółtko
z jajka rozmiar L
1
łyżka
cukru pudru
odrobina
zimnej wody
lub zimnego mleka
krem:
500
g
serka mascarpone
zimnego
250
ml
śmietany kremówki
zimnej
2-3
łyżki
cukru pudru
owoce
do dekoracji
czekolada:
50
g
czekolady
mlecznej lub gorzkiej
1-2
łyżki
śmietany kremówki
Instrukcja
kruche spody:
Z podanych składników zagnieć ciasto, jeśli nie chce się lepić to dodaj trochę zimnej wody lub zimnego mleka.
150 g mąki pszennej,
75 g masła,
1 żółtko,
1 łyżka cukru pudru,
odrobina zimnej wody
Ciasto zawiń w folię i schłodź w lodówce (ciasto możesz przygotować z wyprzedzeniem i przechować je w lodówce).
Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj, szklanką lub dużą okrągłą foremką wytnij koła.
Wylep nimi foremki do babeczek (możesz też wykorzystać formę do pieczenia zwykłych babeczek - tak jak pokazałam na zdjęciu).
Piecz spody w 190 stopniach (góra/dół) przez około 10-15 minut - aż będą ładnie rumiane.
Po upieczeniu przestudź je.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem ze śmietaną kremówką.
50 g czekolady,
1-2 łyżki śmietany kremówki
Posmaruj nią dno babeczek.
Serek mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem, śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj ją do serka i delikatnie wymieszaj.
500 g serka mascarpone,
250 ml śmietany kremówki,
2-3 łyżki cukru pudru
Krem nałóż do przygotowanych kruchych spodów.
Udekoruj truskawkami lub innymi owocami.
owoce
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!