Zważ pustą miskę, w której będziesz robić biszkopt - przyda się ;)
Białka ubij ze szczyptą soli aż będą mocno puszyste.
5 białek
Dodaj po trochu cukier do białek i miksuj aż piana będzie biała, lśniąca i gęsta, a cały cukier się rozpuści (jeśli weźmiesz trochę piany na palec i rozetrzesz go drugim palcem, to nie możesz czuć kryształków cukru).
165 g cukru
Do białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj na niskich obrotach.
5 żółtek
Mąki przesiej przez sito (koniecznie) i dodaj do białek - zmiksuj na najniższych obrotach miksera, albo wymieszaj łyżką.
150 g mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej
Zważ ponownie miskę - tym razem z zawartością - od otrzymanej wagi odejmij wagę samej miski, a wynik podziel przez 4 - tyle mają ważyć poszczególne blaty biszkoptów :)
Do całości ciasta dodaj odrobinę barwnika - tylko tyle aby nadać delikatny pastelowy kolor.
różowy barwnik spożywczy
Wymieszaj i wyłóż odważoną 1/4 część ciasta do przygotowanej formy - dno wyłożone papierem do pieczenia.
Piecz biszkopt w 180 stopniach (góra/dół) przez około 10-12 minut - do suchego patyczka, wyjmij z tortownicy.
Do pozostałego ciasta dodaj ponownie trochę barwnika, wymieszaj, wyłóż drugą część do tortownicy i upiecz.
Do każdego blatu dodawaj po odrobinie barwnika - tak aby otrzymać stopniowo coraz ciemniejsze i intensywniejsze spody.
Gotowe blaty wystudź - ze względu na ilość potrzebnego czasu, proponuję upiec je wcześniej - ja piekę nawet 2-3 dni wcześniej i przechowuję biszkopty zawinięte w folię, aby nie obsychały.
Jak zrobić pieczone truskawki do tortu
Owoce umyj, usuń szypułki, mniejsze truskawki przekrój na pół, a większe na ćwiartki.
ok 500 g truskawek
Włóż truskawki do naczynia żaroopornego, dodaj odrobinę wody - max 1/4 szklanki, dodaj cukier, sok z cytryny i wymieszaj.
2-3 łyżki cukru trzcinowego, sok
Piecz w 180 stopniach (na termoobiegu, jeśli tylko góra-dół, to w temperaturze 190 stopni) przez około 10-15 minut - aż owoce lekko zmiękną i puszczą sok.
Twaróg zmiksuj z połową cukru (75 g) oraz ekstraktem z wanilii.
750 g twarogu sernikowego, 75 + 75 g cukru pudru, 1 łyżeczka estraktu z wanilii
W drugiej misce zmiksuj śmietanę kremówkę, gdy będzie gęsta dodaj do niej pozostały cukier puder (75 g) i krótko zmiksuj.
500 ml śmietany kremówki
Dodaj kremówkę do twarogu i krótko zmiksuj.
Podziel krem na mniej więcej dwie równe części.
Truskawkowy tort ombre wykończenie
Na paterze ułóż najciemniejszy blat biszkoptowy, nasącz go lekko ponczem.
Wyłóż 1/3 odłożonego kremu, a na nim ułóż 1/3 upieczonych truskawek.
Przykryj drugim nieco jaśniejszym biszkoptem, nasącz, wyłóż krem i truskawki.
To samo zrób z pozostałymi biszkoptami.
Ostatni biszkopt tylko zwilż z wierzchu.
Do odłożonego do obłożenia po wierzchu kremu możesz dodać rozpuszczoną żelatynę (łyżeczkę żelatyny zalej zimną wodą i poczekaj aż napęcznieje, wtedy podgrzej ją krótko w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, dodaj do niej 2-3 łyżki masy twarogowej i wymieszaj, teraz możesz dodać żelatynę do reszty masy - dokładnie wymieszaj).
1 łyżeczka żelatyny
Masę podziel na 3 albo 4 części - jedna trochę większa.
Do jednej dodaj barwnik spożywczy - tyle aby kolor był intensywny - wymieszaj i przy pomocy szpatułki albo noża nałóż krem na sam spód tortu.
Do drugiej części odłożonej dodaj trochę mniej barwnika i nałóż krem powyżej ciemniejszej części.
Przygotuj trzecią jaśniejszą porcję - jeśli to ostatnia, to nałóż ją powyżej drugiej części i na wierzchu tortu.
Teraz wszystko delikatnie i ostrożnie wyrównaj szpatułką i lekko wymieszaj warstwy - tak aby się ładnie przenikały.
Wierzch tortu polej syropem, który powstał przy pieczeniu truskawek i udekoruj świeżymi truskawkami oraz pokruszonymi bezami.