Białka ubij na sztywną masę, dodaj po trochu cukier i miksuj aż białka będą białe i lśniące, a cukier się dobrze rozpuści.
10 białek, 350 g cukru
Mąkę przesiej przez sito razem z gorzkim kakao i proszkiem do pieczenia albo z mąką ziemniaczaną (jeśli robisz biały biszkopt)
275 g mąki pszennej, 70 g gorzkiego kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Żółtka dodaj do białek i delikatnie wymieszaj.
10 żółtek
Dodaj mąkę do białek i delikatnie wymieszaj - na najniższych obrotach miksera, albo łyżką.
Przelej masę do przygotowanej foremki o wielkości około 20/30 cm.
Piecz w 180 stopniach (lub 170 stopniach na termoobiegu) przez około 40 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
Przekrój biszkopt na trzy blaty.
Jak zrobić poncz do nasączenia tortu
Zmieszaj wodę z cukrem i sokiem z cytryny, schłodź.
0,5 litra wody, 2-3 łyżeczki cukru, sok
Jak zrobić frużelinę owocową do tortu
Do garnka włóż owoce - mogą być mrożone - nie trzeba ich wcześniej rozmrażać.
500 g owoców
Dodaj wodę - tyle aby zakryła dno garnka, wsyp cukier i dodaj sok z cytryny.
100 g cukru, 120 ml wody, sok
Gotuj, aż owoce zmiękną i puszczą sok.
Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z odrobiną wody, dodaj trochę soku z gotujących się owoców, zamieszaj i wlej do owoców - wymieszaj energicznie.
2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Frużelinę schłodź - możesz ją przygotować wcześniej i przechować w lodówce.
Jak zrobić śmietankowy krem z mascarpone do tortu
Mocno schłodzoną śmietankę ubij mikserem, do gęstniejącej śmietanki dodaj cukier puder oraz po łyżce serek mascarpone - zmiksuj.
750 ml śmietany kremówki, około 6 łyżek cukru pudru, 375 g serka mascarpone
Jak zrobić krem maślany do obłożenia tortu
Miękkie masło miksuj z dosypywanym po trochu cukrem pudrem - w razie konieczności dodaj trochę mleka (ja zwykle daję trochę, bo lubię gdy krem maślany jest trochę luźniejszy).
200 g masła, 400 g cukru pudru, 2-3 łyżki mleka
Tort komunijny w kształcie książki - wykończenie
Spodni blat biszkoptu nasącz ponczem, wyłóż na niego połowę kremu z serka mascarpone, na nim wyłóż część frużeliny owocowej.
Przykryj drugim blatem i powtórz czynność.
Ostatni blat biszkoptu nasącz od spodu, a następnie ułóż na wierzchu tortu.
Nadaj górze tortu kształt książki - mniej więcej na środku ciasta wytnij część biszkoptu.
Tort posmaruj kremem maślanym i schłodź w lodówce.
Gdy krem maślany stężeje, to możesz tort obłożyć masą cukrową.
Masę rozwałkuj cienko, nałóż ostrożnie na tort, przytnij i wyrównaj.