W dużej misce zmieszaj razem mąkę, mak, proszek do pieczenia, sodę i sól.
300 g mąki pszennej, 2 łyżki suchego maku, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 0,5 łyżeczki soli
Cukier utrzyj krótko ze startą skórką z cytryny (zrobiłam do mikserem), dodaj masło i zmiksuj przez kilka minut.
200 g cukru, skórka, 150 g masła
Jajka umyj gorącą wodą, a następnie pozostaw je w misce z gorącą wodą na kilka minut (aby się ogrzały).
3 jajka
Jogurt zmieszaj z mlekiem i sokiem z cytryny.
120 ml jogurtu naturalnego, 120 ml mleka, 2 łyżki soku
Do masy maślanej dodaj pojedynczo jajka na zmianę z łyżką mieszaniny mąki.
Po dodaniu jajek wsyp połowę pozostałej mąki, wlej mieszaninę jogurtu z mlekiem i dodaj resztę mąki - zmiksuj krótko - tylko do połączenia składników - to co ewentualnie przywarło do ścianek miski wymieszaj łyżką.
Przełóż ciasto do foremki keksowej o długości 30 cm, albo do formy babki z kominkiem.
Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez około 40-50 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
Jak zrobić lukier cytrynowy
Cukier puder na lukier wsyp do miseczki, dodawaj do niego po łyżeczce sok z cytryny i mieszaj - jeśli chcesz aby lukier był gęsty i biały, to nie dawaj za dużo soku na raz.
1 szklanka cukru pudru, kilka łyżeczek soku z cytryny