ok 0,5szklankiśmietany kremówki(do konsystencji (jeśli używasz luźniejszego i wilgotniejszego twarogu, to raczej nie będziesz potrzebować dodawać śmietany))
1łyżkaekstraktu z wanilii
Instrukcja
Jak zrobić ciasto ananasowo-bananowe do tortu
Zmieszaj razem mąkę, sodę, proszek do pieczenia, przyprawy oraz obydwa cukry.
500 g mąki pszennej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cynamonu, 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, 0,5 łyżeczki mielonego imbiru, 150 g cukru trzcinowego, 200 g cukru białego
Jajka lekko roztrzep rózgą lub widelcem, dodaj olej i ekstrakt z wanilii - wymieszaj.
3 jajka, 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 1 szklanka oleju
Ananasy zmiksuj blenderem, albo bardzo drobno posiekaj i ugnieć widelcem, dodaj rozgniecionego banana.
1 szklanka ananasa, 3 banany
Połącz ananasa i banana z jajkami z olejem.
Mokre składniki dodaj do suchych i krótko zmieszaj (masa zrobi się gęsta), dodaj rozgniecione ananasy i banany - krótko zmiksuj, a na koniec wymieszaj łyżką zbierając z boków ciasto.
Przełóż ciasto do tortownicy o średnicy 22 cm (24 też będzie dobra).
Piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (tryb góra/dół) przez około 1,5 godziny - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź i przekrój na 3 blaty (ja dałam radę podzielić na 4).
Jak zrobić krem twarożkowy do tortu
Masło lekko zmiksuj, dodaj do niego twaróg, cukier i wanilię - miksuj do połączenia.
1 kg twarogu, 200 g cukru pudru, 60 g masła, 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Jeśli twój twaróg jest gęsty i masa jest gęsta, to dodaj śmietany kremówki.
ok 0,5 szklanki śmietany kremówki
Tort ananasowo-bananowy - wykończenie:
Blaty ciasta polewaj ponczem (jeśli lubisz bardziej wilgotne ciasta) i smaruj kremem twarogowym.
Możesz również na krem wyłożyć pokrojone ananasy, które zostały w puszce.