Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
–
+
servings
Gofry czekoladowe
Wypieki Beaty
Przepis na chrupiące czekoladowe gofry idealne na śniadanie.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
Czas wykonania
30
minut
Czas całkowity
1
godz
Danie
Śniadanie
Kuchnia
Kuchnia francuska
Porcje
16
Składniki
gofry:
50
g
gorzkiego kakao
200
g
masła
200
g
cukru trzcinowego
2
łyżeczki
cynamonu
mielonego
4
jajka
rozmiar L (żółtka i białka oddzielnie)
około 2
szklanki
mleka
(dodawane porcjami)
250
g
mąki
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
sos czekoladowy:
100
g
mlecznej czekolady
50-75
ml
śmietany kremówki
2
łyżeczki
miodu
Instrukcja
gofry:
Masło rozpuść w rondelku, dodaj kakao i cynamon - wymieszaj.
50 g gorzkiego kakao,
200 g masła,
2 łyżeczki cynamonu
Przełóż masę do misy miksera i lekko ostudź.
Dodaj cukier i zmiksuj.
200 g cukru trzcinowego
Dodaj żółtka i zmiksuj.
4 jajka
Dodaj porcjami mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia na zmianę z mlekiem.
250 g mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
około 2 szklanki mleka
Ubij białka i delikatnie wmieszaj je do ciasta czekoladowego.
Smaż gofry w gofrownicy, po upieczeniu układaj na kratce, aby ostygły.
sos:
Czekoladę połam, rozpuść razem ze śmietaną kremówką i miodem w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej - zamieszaj do połączenia składników.
100 g mlecznej czekolady,
50-75 ml śmietany kremówki,
2 łyżeczki miodu
Ciepłym sosem polej gofry (sos po ostygnięciu stężeje, wtedy wystarczy krótko podgrzać go w mikrofalówce).
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!