Drożdże rozkrusz, dodaj łyżeczkę cukru i letnie mleko, wymieszaj i odstaw na około 20 minut.
20 g drożdży świeżych, 125 ml mleka, 1 łyżeczka cukru
Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj jajko, cukier, rozpuszczone i ostudzone masło, sól, wlej rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
375 g mąki pszennej, 50 g cukru, 50 g masła, 1 jajko, 1 szczypta soli
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na około pół godziny (możesz wstawić miskę do piekarnika z ustawioną temperaturą na 30-35 stopni).
W tym czasie przygotuj krem kokosowy.
Jak zrobić krem kokosowy do drożdżówki
Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą, białą masę.
4 żółtka, 100 g cukru
Dodaj mleczko kokosowe i dobrze wymieszaj, na koniec dodaj wiórki kokosowe, kardamon i wymieszaj.
250 g mleczka kokosowego, 150 g wiórków kokosowych, 1 szczypta kardamonu
Wyrośnięte ciasto wyłóż na wysypany mąką blat i ponownie zagnieć.
Rozwałkuj ciasto na wielkość foremki (około 28/25 cm).
Na wierzch ciasta wyłóż krem kokosowy, a następnie przekrojone śliwki (skórką do dołu) - posyp je cynamonem.
1 łyżeczka cynamonu, 1 kg śliwek
Zmieszaj razem składniki kruszonki i wysyp ją na wierzch śliwek.
100 g masła, 125 g mąki pszennej, 125 g cukru
Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 40-50 minut - do suchego patyczka.