Wyłącz mikser, dodaj mąkę i wymieszaj delikatnie szpatułką.
Przełóż ciasto do przygotowanej blaszki o wielkości 24/24 cm.
Piecz biszkopt w 180 stopniach (góra/dół) przez około 20 minut.
Po upieczeniu ostudź.
Krok 2 - przygotuj bezę do ciasta
Białka zmiksuj na sztywno, dodaj cukier i miksuj, aż cukier się dobrze rozpuści, a białka będą białe i lśniące.
2 białka, 1/3 szklanki cukru kryształu
Dodaj mąkę ziemniaczaną i delikatnie ją wmieszaj.
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Foremkę o wielkości 24/24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Wyłóż bezę do foremki i piecz w 100 stopniach (teromoobieg) przez około 2 godziny - po tym czasie piekarnik wyłącz, drzwiczki lekko uchyl i pozwól tak wystygnąć bezie (może nawet zostać w piekarniku przez noc).
Krok 3 - przygotuj mus truskawkowy do ciasta
Truskawki zmiksuj z cukrem pudrem.
500 g truskawek, 2 łyżki cukru pudru
Galaretkę rozrób w szklance gorącej wody.
1 galaretka truskawkowa, 250 ml wody
Żelatynę zalej zimną wodą (daj jej tyle, aby zakryć żelatynę), gdy napęcznieje podgrzej ją krótko w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.
1 łyżeczka żelatyny, zimna woda
Dodaj żelatynę do galaretki i wymieszaj.
Przełóż truskawki do galaretki i zamieszaj.
Tężejącą masę wyłóż na ostudzony biszkopt (możesz go wcześniej nasączyć wodą z cukrem).
Foremkę wstaw do lodówki, aby przyspieszyć tężenie masy truskawkowej.
Krok 4 - przygotuj bitą śmietanę z mascarpone do ciasta
Zimną śmietanę kremówkę ubij mikserem, pod koniec dodaj cukier puder i mascarpone - ubij aż masa będzie gęsta (uważaj, aby nie "przepić" śmietany).
500 ml śmietany kremówki, 2-3 łyżki cukru pudru, 250 g serka mascarpone
Krem wyłóż na masę truskawkową, a na wierzchu połóż bezę.