Ciasto z musem truskawkowym i bezą

Przyznaję, że to ciasto z musem truskawkowym nie wyszło mi zbyt fotogenicznie, ale to wszystko wina mojej niecierpliwości – zbyt szybko się do niego dobrałam i ciasto nie zdążyło się porządnie „zsiąść”.

Z tego powodu miałam spore trudności z ukrojeniem ładnych kawałków i już nawet zastanawiałam się czy w ogóle publikować ten przepis. Zmieniłam zdanie, gdy po nocy w lodówce zabrałam ciasto do pracy i kroiło się wręcz idealnie w piękne kawałki z widocznymi warstwami.

Polecam Wam cierpliwość (co najwyżej możecie się dobrać do małego kawałeczka z brzegu :)), a wtedy dopiero zobaczycie jakie to cudo :)

Ważne jest aby beza namiękła trochę od śmietany, wtedy będzie się kroić łatwo i krem nie będzie wypływał bokami (co mi się właśnie niestety stało :( ).

Ciasto jest niestety kilkuetapowe i zrobienie jego trochę czasu Wam zajmie – przede wszystkim schładzanie – dlatego dobrze jest upiec wcześniej biszkopt i bezę (bezę przechowujcie wtedy w szczelnym pojemniczku).

Podaję porcję na blachę o wielkości 24/24 cm.

Ps. Gorąco zachęcam was do wypróbowania również przepisu na bezę z kremem i truskawkami oraz na proste ciasto jogurtowe z owocami.

 

ciasto z musem truskawkowym

ciasto z musem truskawkowym

ciasto z musem truskawkowym

 

Ciasto z musem truskawkowym i bezą

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

biszkopt:

mus truskawkowy:

krem:

beza:

Instrukcja
 

biszkopt:

  • Białka ubij na sztywno, dodaj cukier i miksuj, aż cukier się dobrze rozpuści, a białka będą białe i lśniące.
  • Obydwie mąki przesiej razem przez sito.
  • Do białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj.
  • Wyłącz mikser, dodaj mąkę i wymieszaj delikatnie szpatułką.
  • Przełóż ciasto do przygotowanej blaszki o wielkości 24/24 cm.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut.
  • Po upieczeniu ostudź.

beza:

  • Białka zmiksuj na sztywno, dodaj cukier i miksuj, aż cukier się dobrze rozpuści, a białka będą białe i lśniące.
  • Dodaj mąkę ziemniaczaną i delikatnie ją wmieszaj.
  • Foremkę o wielkości 24/24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wyłóż bezę do foremki i piecz w 100 stopniach przez około 2 godziny - po tym czasie piekarnik wyłącz, drzwiczki lekko uchyl i pozwól tak wystygnąć bezie (może nawet zostać w piekarniku przez noc).

mus truskawkowy:

  • Truskawki zmiksuj z cukrem pudrem.
  • Galaretkę rozrób w szklance gorącej wody.
  • Żelatynę zalej zimną wodą (daj jej tyle, aby zakryć żelatynę), gdy napęcznieje podgrzej ją krótko w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.
  • Dodaj żelatynę do galaretki i wymieszaj.
  • Przełóż truskawki do galaretki i zamieszaj.
  • Tężejącą masę wyłóż na ostudzony biszkopt (możesz go wcześniej nasączyć wodą z cukrem).
  • Foremkę wstaw do lodówki, aby przyspieszyć tężenie masy truskawkowej.

krem:

  • Zimną śmietanę kremówkę ubij mikserem, pod koniec dodaj cukier puder i mascarpone - ubij aż masa będzie gęsta (uważaj, aby nie "przepić" śmietany).
  • Krem wyłóż na masę truskawkową, a na wierzchu połóż bezę.
  • Ciasto schłódź w lodówce przez kilka godzin.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis własny.