Przepis na biszkopt z musem truskawkowym i bezą
Przyznaję, że to ciasto z musem truskawkowym i bezą nie wyszło mi zbyt fotogenicznie, ale to wszystko wina mojej niecierpliwości – zbyt szybko się do niego dobrałam i ciasto nie zdążyło się porządnie „zsiąść”.
Z tego powodu miałam spore trudności z ukrojeniem ładnych kawałków i już nawet zastanawiałam się czy w ogóle publikować ten przepis.
Zmieniłam zdanie, gdy po nocy w lodówce zabrałam ciasto do pracy i kroiło się wręcz idealnie w piękne kawałki z widocznymi warstwami.
Polecam Wam cierpliwość (co najwyżej możecie się dobrać do małego kawałeczka z brzegu :)), a wtedy dopiero zobaczycie jakie to cudo :)
Ważne jest aby beza namiękła trochę od śmietany, wtedy będzie się kroić łatwo i krem nie będzie wypływał bokami (co mi się właśnie niestety stało :( ).
Ciasto jest niestety kilkuetapowe i zrobienie jego trochę czasu Wam zajmie – przede wszystkim schładzanie.
Dlatego dobrze jest upiec wcześniej biszkopt i bezę (bezę przechowujcie wtedy w szczelnym pojemniczku).
Podaję porcję na blachę o wielkości 24/24 cm.
Ps. Gorąco zachęcam was do wypróbowania również przepisu na bezę z kremem i truskawkami oraz na proste ciasto jogurtowe z owocami.
Ciasto z musem truskawkowym i bezą przepis

Ciasto z musem truskawkowym i bezą
Składniki
biszkopt:
- 2 białka z jajek rozmiar L
- 2 żółtka
- 1/3 szklanki cukru 70 g
- 1/3 szklanki mąki 50 g
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
mus truskawkowy:
- 500 g truskawek
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka truskawkowa
- 1 szklanka wody wrzącej
- 1 łyżeczka żelatyny
- zimna woda do żelatyny
krem:
- 500 ml śmietany kremówki dobrze schłodzonej
- 250 g serka mascarpone zimnego
- 2-3 łyżki cukru pudru
beza:
- 2 białka (z jajek L)
- 1/3 szklanki cukru kryształu 70 g
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Instrukcja
biszkopt:
- Białka ubij na sztywno, dodaj cukier i miksuj, aż cukier się dobrze rozpuści, a białka będą białe i lśniące.2 białka, 1/3 szklanki cukru
- Obydwie mąki przesiej razem przez sito.1/3 szklanki mąki, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Do białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj.2 żółtka
- Wyłącz mikser, dodaj mąkę i wymieszaj delikatnie szpatułką.
- Przełóż ciasto do przygotowanej blaszki o wielkości 24/24 cm.
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 20 minut.
- Po upieczeniu ostudź.
beza:
- Białka zmiksuj na sztywno, dodaj cukier i miksuj, aż cukier się dobrze rozpuści, a białka będą białe i lśniące.2 białka, 1/3 szklanki cukru kryształu
- Dodaj mąkę ziemniaczaną i delikatnie ją wmieszaj.1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- Foremkę o wielkości 24/24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Wyłóż bezę do foremki i piecz w 100 stopniach przez około 2 godziny - po tym czasie piekarnik wyłącz, drzwiczki lekko uchyl i pozwól tak wystygnąć bezie (może nawet zostać w piekarniku przez noc).
mus truskawkowy:
- Truskawki zmiksuj z cukrem pudrem.500 g truskawek, 2 łyżki cukru pudru
- Galaretkę rozrób w szklance gorącej wody.1 galaretka truskawkowa, 1 szklanka wody
- Żelatynę zalej zimną wodą (daj jej tyle, aby zakryć żelatynę), gdy napęcznieje podgrzej ją krótko w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.1 łyżeczka żelatyny, zimna woda
- Dodaj żelatynę do galaretki i wymieszaj.
- Przełóż truskawki do galaretki i zamieszaj.
- Tężejącą masę wyłóż na ostudzony biszkopt (możesz go wcześniej nasączyć wodą z cukrem).
- Foremkę wstaw do lodówki, aby przyspieszyć tężenie masy truskawkowej.
krem:
- Zimną śmietanę kremówkę ubij mikserem, pod koniec dodaj cukier puder i mascarpone - ubij aż masa będzie gęsta (uważaj, aby nie "przepić" śmietany).500 ml śmietany kremówki, 2-3 łyżki cukru pudru, 250 g serka mascarpone
- Krem wyłóż na masę truskawkową, a na wierzchu połóż bezę.
- Ciasto schłodź w lodówce przez kilka godzin.
Przepis własny.