Masło rozpuść w dużym rondelku, dodaj do niego mąkę, kakao i cukier - wymieszaj.
300 g masła, 450 g mąki, 2 łyżki kakao, 200 g cukru
Foremkę o wielkości około 26/30 cm wyłóż papierem do pieczenia albo wysmaruj tłuszczem i wysyp np. mąką.
Wyłóż do foremki 2/3 ciasta - rozłóż równą warstwą i lekko ugnieć. Resztę ciasta schowaj do lodówki do schłodzenia.
Podpiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut.
masa sernikowa:
Wszystkie składniki umieść w misie miksera i krótko zmiksuj.
1 kg twarogu sernikowego, 150 g cukru, 5 jajek, 1 cukier waniliowy, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 100 ml śmietany kremówki
Wiśnie odsącz.
Wyłóż masę sernikową na podpieczony spód, na wierzchu ułóż wiśnie.
około 500 g wiśni
Posyp ciasto pozostałą czekoladową kruszonką.
Piecz w 150 stopniach przez około 70-80 minut.
Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw sernik do ostudzenia.
Ostudzony sernik schłodź w lodówce przez kilka godzin.
Notatki
Do tego sernika nie nadają się rzadsze i bardziej wodniste twarogi na sernik jak np. President. Spora ilość wiśni oraz ciasto na wierzchu nie utrzymają się na rzadszym twarogu. Najlepiej użyć tłusty twaróg i go samodzielnie zmielić. Z twarogów w wiaderku polecam jak zwykle Piątnicę, albo mój Mój Ulubiony.