Ze składników szybko zagnieć ciasto - jeśli będziesz mieć problemy z wyrobieniem, to możesz dodać odrobinę zimnej wody.
100 g masła, 3 żółtka, 30 g kakao, 30 g cukru pudru, 150 g mąki pszennej
Ciasto owiń w folię i schłodź w lodówce przez około godzinę.
Po schłodzeniu ciasto rozwałkuj na wielkość tortownicy - użyłam długą prostokątną, ale spokojnie możecie użyć foremkę o średnicy 28-28 cm.
Ciasto nakłuj w kilku miejscach widelcem.
Foremkę z ciastem włóż na około 20 minut do zamrażarki, wtedy ciasto nie zbiegnie się podczas pieczenia.
Schłodzone ciasto wstaw do nagrzanego do 190 stopni (góra/dół) piekarnika i piecz przez 13-15 minut.
Po upieczeniu przestudź.
Jak zrobić czekoladowy krem do tarty
Śmietanę kremówkę podgrzej, czekoladę połam na kawałki i dodaj do gorącej śmietany.
250 ml śmietany kremówki, 250 g czekolady
Wymieszaj, aby czekolada się rozpuściła.
50 g masła, 25 ml amaretto
Dodaj masło i amaretto - wymieszaj.
Odstaw do przestudzenia i lekkiego zastygnięcia .
Jak zrobić czekoladową tartę z czarną porzeczką
Spód tarty posmaruj dżemem z czarnej porzeczki (w oryginale dżem był najpierw podgrzany, aby odparować nadmiar wody - ja użyłam swój własny dżem, więc już go nie odparowywałam - u mnie nie było nadmiaru wody ;)).
4-5 łyżek dżemu
Część kremu odłóż do dekoracji, a resztę wyłóż na dżem i rozprowadź po całej tarcie.
Odłożony krem przełóż do woreczka i udekoruj nim ciasto.