Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i zalej mlekiem - wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20-30 minut.
20 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, ok 300 ml mleka
W misie miksera umieść mąkę, mielone orzechy, cukier, rozpuszczone masło, jajka, alkohol i przyprawy.
500 g mąki pszennej, 100 g orzechów, 60 g masła, 50 g cukru, 2 jajka, 1 łyżka spirytusu, 1 szczypta cynamonu, 1 szczypta soli
Dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto - zrobiłam to mikserem - w razie konieczności możesz dodać trochę mleka.
Miskę z ciastem przykryj i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia (możesz wstawić miskę do piekarnika z temperaturą ustawioną na 30-35 stopni - wtedy ciasto szybciej wyrośnie).
Wyrośnięte ciasto wyłóż na podsypany mąką lub posmarowany olejem blat (polecam tą drugą opcję - nadmiar mąki spowoduje, że pączki będą zbite i twardawe), krótko zagnieć.
Rękoma rozpłaszcz ciasto na placek o grubości około 1,5 cm, szeroką szklanką wycinaj krążki.
Na każdy krążek nałóż łyżeczkę nadzienia i dokładnie zaklej - gotowe kuleczki odkładaj na posmarowany olejem blat.
1 puszka masy kajmakowej
Przykryj pączki ściereczką i pozwól im podrosnąć przez około 30 minut.
W szerokim, ale niskim rondlu rozgrzej olej do temperatury około 170 stopni.
Smaż pączki na rumiano z obydwu stron (pączek będzie gotowy jeśli po wbiciu w niego wykałaczki będzie ona po wyjęciu sucha).
Gotowe pączki odsącz na ręczniku papierowym.
Jak zrobić kajmakowy lukier do pączków
Masę kajmakową dokładnie wymieszaj z 2-3 łyżkami mleka i dodaj do cukru pudru - zmieszaj razem, w razie konieczności dodaj jeszcze trochę mleka - lukier nie może być za rzadki, bo spłynie z pączków.
150 g cukru pudru, około 100 g masy kajmakowej, kilka łyżek mleka