Czekoladę połam na kostki, dodaj masło i rozpuść razem całość - może być w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej - odstaw do przestudzenia.
150 g czekolady, 100 g masła
Ubij białka ze szczyptą soli aż będą gęste.
4 białka
Dodaj po łyżce cukier i miksuj, aż białka staną się gęste i lśniące, a cały cukier się rozpuści.
100 g cukru
Do białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj.
4 żółtka
Wlej czekoladę, wsyp mąkę, proszek do pieczenia i mielone migdały - krótko wymieszaj - uważaj aby nie rozbić za bardzo piany z białek.
2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka migdałów
Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni - góra/dół (210 stopni na termoobiegu) przez około 10 minut - sprawdź patyczkiem, czy babeczki są dobrze upieczone.
Gotowe babeczki wystudź.
Jak zrobić krem z cukierków Michałków
Śmietanę kremówkę podgrzej, cukierki pokrój na cienkie plasterki i wrzuć do kremówki.
500 ml śmietany kremówki, 140 g białych Michałków
Mieszaj, aż cukierki zupełnie się rozpuszczą.
Masę wystudź, a następnie schłodź w lodówce przez kilka godzin (najlepiej przez noc).
Schłodzoną masę zmiksuj aż będzie gęsta.
Przełóż krem do rękawa cukierniczego i udekoruj nim babeczki.