Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Smaller
Normal
Larger
Torcik wuzetka przepis
Wypieki Beaty
Przepis na czekoladowy tort z kremem inspirowany ciastem wuzetka.
4.43
z
7
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
1
hour
godz
Czas wykonania
49
minut
minut
2
hours
godz
Danie
Tort
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
12
porcji
Wyposażenie
Tortownica o średnicy 22 cm.
Składniki
składniki na biszkopt czekoladowy do tortu
5
białek
(z jajek rozmiar L)
5
żółtek
3/4
szklanki
cukru
((165 g))
3/4
szklanki
mąki pszennej
((150 g))
1/4
szklanki
gorzkiego kakao
((35 g))
składniki na krem śmietankowy do tortu wuzetka
500
ml
śmietany kremówki
(mocno schłodzonej)
3-4
łyżki
cukru pudru
((do smaku))
2
łyżeczki
żelatyny
(+ trochę wody)
składniki na polewę czekoladową do tortu
100
g
czekolady deserowej
(gorzkiej)
100
ml
śmietany kremówki
dodatkowo do tortu
0,5
słoiczka
konfitury
((np. wiśniowej))
Instrukcja
Jak zrobić biszkopt czekoladowy do tortu wuzetka
Białka zmiksuj ze szczyptą soli na lekką pianę.
5 białek
Zmniejsz obroty i dodaj cukier.
3/4 szklanki cukru
Miksuj aż piana zrobi się gęsta i lśniąca, a cukier się zupełnie rozpuści.
Dodaj żółtka i krótko zmiksuj.
5 żółtek
Mąkę przesiej przez sito razem z gorzkim kakao.
3/4 szklanki mąki pszennej,
1/4 szklanki gorzkiego kakao
Dodaj połowę do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj łopatką, dodaj resztę mąki i wymieszaj.
Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia (boków niczym nie smaruj).
Wyłóż ciasto do tortownicy.
Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 40 minut, po upieczeniu przestudź.
Jak zrobić krem do wuzetki:
Żelatynę zalej zimną wodą - tak aby woda ją zakryła i odstaw do napęcznienia.
2 łyżeczki żelatyny
Śmietanę kremówkę zmiksuj, gdy będzie dość gęsta dodaj cukier puder i miksuj do zupełnego zgęstnienia śmietany.
500 ml śmietany kremówki,
3-4 łyżki cukru pudru
Żelatynę krótko podgrzej w mikrofalówce (około 10 sekund) lub rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj łyżkę śmietany i wymieszaj.
Wlej żelatynę do śmietany kremówki i zmiksuj, aby się dobrze połączyła.
Torcik wuzetka - wykończenie:
Biszkopt przekrój na dwa blaty.
Nasącz dolny blat słodką herbatą (może być z dodatkiem alkoholu).
Posmaruj powierzchnię konfiturą.
0,5 słoiczka konfitury
Odłóż kilka łyżek (około 3-4) śmietany, a resztę wyłóż na biszkopt.
Przykryj drugim blatem ciasta, a następnie nasącz go z góry herbatą.
Schłodź w lodówce przynajmniej przez godzinę.
Czekoladę rozpuść razem ze śmietaną, wymieszaj i lekko przestudź.
100 g czekolady deserowej,
100 ml śmietany kremówki
Udekoruj czekoladą wierzch torcika.
Odłożoną śmietanę kremówkę przełóż do rękawa cukierniczego lub woreczka i wyciśnij z niej dekoracyjne rozetki na obrzeżu torcika.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowa kluczowe
tort czekoladowy z kremem, tort wz
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!