Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
–
+
servings
Torcik wuzetka
Wypieki Beaty
4.2
z
5
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
1
godz
Czas wykonania
49
minut
2
godz
Danie
Tort
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
12
porcji
Wyposażenie
Tortownica o średnicy 22 cm.
Składniki
biszkopt:
5
jajek
(żółtka i białka oddzielnie)
3/4
szklanki
cukru
(165 g)
3/4
szklanki
mąki
(150 g)
1/4
szklanki
gorzkiego kakao
(35 g)
krem:
500
ml
śmietany kremówki
3-4
łyżki
cukru pudru
(do smaku)
2
łyżeczki
żelatyny
polewa:
100
g
czekolady deserowej
(lub 50 g mlecznej i 50 g gorzkiej)
100
ml
śmietany kremówki
dodatkowo:
pół słoiczka konfitury
(np. wiśniowej)
Instrukcja
biszkopt:
Białka zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Zmniejsz obroty i dodaj cukier.
Miksuj aż piana zrobi się gęsta i lśniąca, a cukier się zupełnie rozpuści.
Dodaj żółtka i krótko zmiksuj.
Mąkę przesiej przez sito razem z gorzkim kakao.
Dodaj połowę do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj łopatką, dodaj resztę mąki i wymieszaj.
Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia (boków niczym nie smaruj).
Wyłóż ciasto do tortownicy.
Piecz w 180 stopniach przez około 40 minut, po upieczeniu przestudź.
krem:
Żelatynę zalej zimną wodą - tak aby woda ją zakryła i odstaw do napęcznienia.
Śmietanę kremówkę zmiksuj, gdy będzie dość gęsta dodaj cukier puder i miksuj do zupełnego zgęstnienia śmietany.
Żelatynę krótko podgrzej w mikrofalówce (około 10 sekund) lub rozpuść w kąpieli wodnej.
Wlej żelatynę cienkim strumykiem do śmietany kremówki i zmiksuj, aby się dobrze połączyła.
wykończenie:
Biszkopt przekrój na dwa blaty.
Nasącz dolny blat słodką herbatą (może być z dodatkiem alkoholu).
Posmaruj powierzchnię konfiturą.
Odłóż kilka łyżek (około 3-4) śmietany, a resztę wyłóż na biszkopt.
Przykryj drugim blatem ciasta, a następnie nasącz go z góry herbatą.
Schłódź w lodówce przynajmniej przez godzinę.
Czekoladę rozpuść razem ze śmietaną, wymieszaj i lekko przestudź.
Udekoruj czekoladą wierzch torcika.
Odłożoną śmietanę kremówkę przełóż do rękawa cukierniczego lub woreczka i wyciśnij z niej dekoracyjne rozetki na obrzeżu torcika.
Słowa kluczowe
biała czekolada, kakao, konfitura, kremówka, śmietanka, wiśnie
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!