3patyczki drewniane( lub plastikowe do stabilizacji tortu)
truskawki( i czekoladowe ozdoby do dekoracji)
listki melisy( lub mięty do dekoracji)
Instrukcja
Jak zrobić biszkopty do tortu
Mąkę przesiej przez sitko razem z kakao (w wersji z białym biszkoptem mąkę przesiej razem z mąką ziemniaczaną).
200 g mąki pszennej, 50 g gorzkiego kakao
Białka ubij mikserem na gęstą, puszystą masę dodaj cukier i miksuj aż się rozpuści.
7 białek, 230 g cukru
Dodaj żółtka i krótko zmiksuj.
7 żółtek
Wyłącz mikser.
Do masy jajecznej dodaj w porcjach mąkę i mieszaj całość delikatnie łopatką.
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki pozostaw nieposmarowane. Przelej ciasto do tortownicy i piecz w 180 stopniach (termoobieg) przez około 40 minut – sprawdź patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy.
Upieczone biszkopty odstaw do przestudzenia (w tortownicy) i dopiero, gdy będą zimne, to zdejmij z niech obręcze.
Przekrój obydwa na trzy blaty.
Jak zrobić frużelinę z wiśni do tortu
Owoce wlej do garnka razem z sokiem i lekko podgotuj razem z sokiem z cytryny i cukrem.
1 duży słoik wiśni, 50 g cukru, 2 łyżki soku z cytryny
Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody - mniej więcej tyle, aby zakryła żelatynę i odstaw ją do napęcznienia. Następnie podgrzej lekko żelatynę, aby się rozpuściła (możesz to zrobić w mikrofalówce).
3 płaskie łyżeczki żelatyny
Do mąki ziemniaczanej możesz dodać trochę soku, wymieszać i dodać do owoców. Całość dokładnie wymieszaj.
2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
Do żelatyny również dodaj trochę soku z owoców i dodaj do garnka i energicznie wymieszaj - uważaj, żeby nie utworzyły się grudki.
Odstaw frużelinę do wystygnięcia i zagęszczenia.
Jak zrobić mus malinowy do tortu
Maliny podgrzej razem z dżemem aż owoce się rozpadną i zgęstnieją.
około 150 g malin, 2 duże łyżki dżemu malinowego
Wystudź.
Jak zrobić poncz do nasączenia tortu
Przygotuj z podanych składników poncz i go wystudź.
300 ml wrzącej wody, 4 łyżeczki cukru, sok
Jak zrobić krem śmietankowy do przełożenia tortu
Śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie sztywna, dodaj cukier puder i krótko zmiksuj.
1 litr śmietany kremówki, 6 łyżek cukru pudru
Dodaj po łyżce serek mascarpone i krótko miksuj - pilnuj, aby nie zrobiło się masło ;)
500 g serka mascarpone
Piętrowy tort śmietankowy złożenie
Blaty czekoladowego biszkoptu nasącz, nałóż na nie krem, a na jego wierzch nałóż frużelinę wiśniową (zrób dwie takie warstwy).
Mniej więcej na środku tortu wbij trzy patyczki (tworząc kształt trójkąta) - przytnij je do wysokości ciasta - patyczki będą stabilizować dolny biszkopt, aby się nie zapadł pod ciężarem tego górnego.
Biały mały biszkopt przełóż kremem i malinami.
Ostrożnie ułóż go na czekoladowym biszkopcie (proponuję, aby mały biszkopt leżał na podkładce tortowej o średnicy biszkopta).
Przygotuj krem do obłożenia tortu (tak samo jak krem na nadzienie) i obłóż grubą warstwą obydwa biszkopty.