Przepis na kremowy tort weselny – piętrowy
Kolega mojego męża poprosił mnie o przygotowanie dla niego tortu.
Nie był to byle jaki tort tylko tort weselny.
Jeszcze nigdy nie robiłam takiego tortu, dlatego moje zdenerwowanie było chyba nie mniejsze niż przyszłej panny młodej ;)
Po konsultacjach z Młodą Parą stanęło na torcie piętrowym udekorowanym bitą śmietaną – myślę, że to było główne wyzwanie, gdyż z masą cukrową pracuje się nam znacznie lepiej.
Chwyciłam „byka za rogi” i tort przygotowałam.
Przyznaję się z ręką na sercu, że łatwo nie było – wygładzanie masy to jakiś koszmar – w końcu poszliśmy w celowe „nierówności” :)
Tort się spodobał i co najważniejsze – bardzo wszystkim smakował :)
Wszystkiego najlepszego dla Młodej Pary!
Ps. Poniżej zamieszczam przepis – może się komuś przyda :)
Zapraszam również do obejrzenia innych moich tortów – mam nadzieję, że znajdziecie tam wiele inspiracji.
Kremowy tort weselny przepis

Kremowy tort weselny
Składniki
biszkopt 26 cm czekoladowy:
- 7 białek z jajek rozmiar L
- 7 żółtek
- 230 g cukru
- 200 g mąki
- 50 g gorzkiego kakao
biszkopt 16 cm biały:
- 2 białka z jajek rozmiar L
- 2 żółtka
- 90 g cukru
- 80 g mąki
- 25 g mąki ziemniaczanej
frużelina wiśniowa:
- 1 duży słoik wiśni drylowanych (taki około 700 g)
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
- 50 g cukru - lub do smaku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w dwóch łyżkach zimnej wody
mus malinowy:
- około 150 g malin świeżych lub mrożonych
- 2 duże łyżki dżemu malinowego
krem do przełożenia:
- 1 litr śmietany kremówki zimnej
- 500 g serka mascarpone zimnego
- 6 łyżek cukru pudru lub do smaku
krem do obłożenia:
- 1 litr śmietany kremówki zimnego
- 500 g serka mascarpone zimnego
- 6 łyżek cukru pudru
poncz:
- 300 ml wrzącej wody
- 4 łyżeczki cukru
- sok wyciśnięty z połówki cytryny
dodatkowo:
- 3 patyczki drewniane lub plastikowe do stabilizacji tortu
- truskawki i czekoladowe ozdoby do dekoracji
- listki melisy lub mięty do dekoracji
Instrukcja
biszkopty:
- Mąkę przesiej przez sitko razem z kakao (w wersji z białym biszkoptem mąkę przesiej razem z mąką ziemniaczaną).200 g mąki, 50 g gorzkiego kakao
- Białka ubij mikserem na gęstą, puszystą masę dodaj cukier i miksuj aż się rozpuści.7 białek, 230 g cukru
- Dodaj żółtka i krótko zmiksuj.7 żółtek
- Wyłącz mikser.
- Do masy jajecznej dodaj w porcjach mąkę i mieszaj całość delikatnie łopatką.
- Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki pozostaw nieposmarowane. Przelej ciasto do tortownicy i piecz w 180 stopniach (termoobieg) przez około 40 minut – sprawdź patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy.
- Upieczone biszkopty odstaw do przestudzenia (w tortownicy) i dopiero, gdy będą zimne, to zdejmij z niech obręcze.
- Przekrój obydwa na trzy blaty.
frużelina:
- Owoce wlej do garnka razem z sokiem i lekko podgotuj razem z sokiem z cytryny i cukrem.1 duży słoik wiśni, 50 g cukru, 2 łyżki soku z cytryny
- Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody - mniej więcej tyle, aby zakryła żelatynę i odstaw ją do napęcznienia. Następnie podgrzej lekko żelatynę, aby się rozpuściła (możesz to zrobić w mikrofalówce).3 płaskie łyżeczki żelatyny
- Do mąki ziemniaczanej możesz dodać trochę soku, wymieszać i dodać do owoców. Całość dokładnie wymieszaj.2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
- Do żelatyny również dodaj trochę soku z owoców i dodaj do garnka i energicznie wymieszaj - uważaj, żeby nie utworzyły się grudki.
- Odstaw frużelinę do wystygnięcia i zagęszczenia.
maliny:
- Maliny podgrzej razem z dżemem aż owoce się rozpadną i zgęstnieją.około 150 g malin, 2 duże łyżki dżemu malinowego
- Wystudź.
poncz:
- Przygotuj z podanych składników poncz i go wystudź.300 ml wrzącej wody, 4 łyżeczki cukru, sok
krem:
- Śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie sztywna, dodaj cukier puder i krótko zmiksuj.1 litr śmietany kremówki, 6 łyżek cukru pudru
- Dodaj po łyżce serek mascarpone i krótko miksuj - pilnuj, aby nie zrobiło się masło ;)500 g serka mascarpone
złożenie tortu:
- Blaty czekoladowego biszkoptu nasącz, nałóż na nie krem, a na jego wierzch nałóż frużelinę wiśniową (zrób dwie takie warstwy).
- Mniej więcej na środku tortu wbij trzy patyczki (tworząc kształt trójkąta) - przytnij je do wysokości ciasta - patyczki będą stabilizować dolny biszkopt, aby się nie zapadł pod ciężarem tego górnego.
- Biały mały biszkopt przełóż kremem i malinami.
- Ostrożnie ułóż go na czekoladowym biszkopcie (proponuję, aby mały biszkopt leżał na podkładce tortowej o średnicy biszkopta).
- Przygotuj krem do obłożenia tortu (tak samo jak krem na nadzienie) i obłóż grubą warstwą obydwa biszkopty.500 g serka mascarpone, 1 litr śmietany kremówki, 6 łyżek cukru pudru
- Wyrównaj powierzchnię łopatką.
- Część kremu przełóż do rękawa cukierniczego i zrób ozdobny szlaczek wzdłuż dolnych krawędzi tortów.
- Całość udekoruj świeżymi truskawkami, listkami mięty lub melisy oraz czekoladowymi ozdobami.truskawki, listki melisy
- Tort schłodź w lodówce.