Kremowy tort weselny
![tort z bitą śmietaną kremowy tort weselny](https://wypiekibeaty.com.pl/wp-content/uploads/2014/05/weselny-kremowy1.jpg)
Przepis na kremowy tort weselny – piętrowy
Przygotowałam ostatnio taki kremowy tort weselny. Ten tort piętrowy urzeka swoją elegancją, prostotą i wyjątkowym połączeniem smaków. Warstwy puszystego kremu śmietankowego tworzą świetne połączenie z lekko kwaśną frużeliną z wiśni, która dodaje ciastu soczystości i wyrazistości. Drugi torcik zawiera w sobie mus malinowy o intensywnym smaku i delikatnej konsystencji, który wprowadza świeżość i owocowy akcent. Ten tort jest prawdziwą gratką dla miłośników słodkości i perfekcji wypieków. Doskonale sprawdzi się jako efektowna i smakowita gwiazda na uroczystych okazjach, takich jak przyjęcia, wesela czy urodziny. To tort, który nie tylko kusi swoim wyglądem, ale także zachwyca zmysłowe doznania smakowe.
Spis treści
![weselny kremowy2 tort weselny z bitą śmietaną](https://wypiekibeaty.com.pl/wp-content/uploads/2014/05/weselny-kremowy2.jpg)
Kremowy tort weselny przepis krok po kroku
Jeśli planujecie samodzielnie zrobić piętrowy tort na ważną okazję – taką jak wesele, Komunia św., Chrzest św. czy też urodziny dla całej rodziny, to wypróbujcie ten przepis na lekki śmietankowy tort z wiśniami i malinami.
Kremowy tort weselny przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy 26 cm oraz o średnicy 16 cm.
Składniki
składniki na czekoladowy biszkopt na foremkę 26 cm
- 7 białek (z jajek rozmiar L)
- 7 żółtek
- 230 g cukru (- 1 i 1/4 szklanki)
- 200 g mąki pszennej (- 1 i 2/3 szklanki)
- 50 g gorzkiego kakao
składniki na biszkopt na foremkę 16 cm
- 2 białka (z jajek rozmiar L)
- 2 żółtka
- 90 g cukru (- pół szklanki)
- 80 g mąki pszennej (- trochę ponad pół szklanki)
- 25 g mąki ziemniaczanej
składniki na frużelinę wiśniową do tortu
- 1 duży słoik wiśni (drylowanych (taki około 700 g))
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
- 50 g cukru (- lub do smaku)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej (rozpuszczonej w dwóch łyżkach zimnej wody)
składniki na mus malinowy do tortu
- około 150 g malin (świeżych lub mrożonych )
- 2 duże łyżki dżemu malinowego
składniki na krem śmietankowy do tortu
- 1 litr śmietany kremówki (zimnej)
- 500 g serka mascarpone (zimnego)
- 6 łyżek cukru pudru (lub do smaku)
składniki na krem do obłożenia tortu
- 1 litr śmietany kremówki (zimnego)
- 500 g serka mascarpone (zimnego)
- 6 łyżek cukru pudru
składniki na poncz do tortu
- 300 ml wrzącej wody
- 4 łyżeczki cukru
- sok (wyciśnięty z połówki cytryny)
dodatkowo do tortu
- 3 patyczki drewniane ( lub plastikowe do stabilizacji tortu)
- truskawki ( i czekoladowe ozdoby do dekoracji)
- listki melisy ( lub mięty do dekoracji)
Instrukcja
Jak zrobić biszkopty do tortu
- Mąkę przesiej przez sitko razem z kakao (w wersji z białym biszkoptem mąkę przesiej razem z mąką ziemniaczaną).200 g mąki pszennej, 50 g gorzkiego kakao
- Białka ubij mikserem na gęstą, puszystą masę dodaj cukier i miksuj aż się rozpuści.7 białek, 230 g cukru
- Dodaj żółtka i krótko zmiksuj.7 żółtek
- Wyłącz mikser.
- Do masy jajecznej dodaj w porcjach mąkę i mieszaj całość delikatnie łopatką.
- Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki pozostaw nieposmarowane. Przelej ciasto do tortownicy i piecz w 180 stopniach (termoobieg) przez około 40 minut – sprawdź patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy.
- Upieczone biszkopty odstaw do przestudzenia (w tortownicy) i dopiero, gdy będą zimne, to zdejmij z niech obręcze.
- Przekrój obydwa na trzy blaty.
Jak zrobić frużelinę z wiśni do tortu
- Owoce wlej do garnka razem z sokiem i lekko podgotuj razem z sokiem z cytryny i cukrem.1 duży słoik wiśni, 50 g cukru, 2 łyżki soku z cytryny
- Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody – mniej więcej tyle, aby zakryła żelatynę i odstaw ją do napęcznienia. Następnie podgrzej lekko żelatynę, aby się rozpuściła (możesz to zrobić w mikrofalówce).3 płaskie łyżeczki żelatyny
- Do mąki ziemniaczanej możesz dodać trochę soku, wymieszać i dodać do owoców. Całość dokładnie wymieszaj.2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
- Do żelatyny również dodaj trochę soku z owoców i dodaj do garnka i energicznie wymieszaj – uważaj, żeby nie utworzyły się grudki.
- Odstaw frużelinę do wystygnięcia i zagęszczenia.
Jak zrobić mus malinowy do tortu
- Maliny podgrzej razem z dżemem aż owoce się rozpadną i zgęstnieją.około 150 g malin, 2 duże łyżki dżemu malinowego
- Wystudź.
Jak zrobić poncz do nasączenia tortu
- Przygotuj z podanych składników poncz i go wystudź.300 ml wrzącej wody, 4 łyżeczki cukru, sok
Jak zrobić krem śmietankowy do przełożenia tortu
- Śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie sztywna, dodaj cukier puder i krótko zmiksuj.1 litr śmietany kremówki, 6 łyżek cukru pudru
- Dodaj po łyżce serek mascarpone i krótko miksuj – pilnuj, aby nie zrobiło się masło ;)500 g serka mascarpone
Piętrowy tort śmietankowy złożenie
- Blaty czekoladowego biszkoptu nasącz, nałóż na nie krem, a na jego wierzch nałóż frużelinę wiśniową (zrób dwie takie warstwy).
- Mniej więcej na środku tortu wbij trzy patyczki (tworząc kształt trójkąta) – przytnij je do wysokości ciasta – patyczki będą stabilizować dolny biszkopt, aby się nie zapadł pod ciężarem tego górnego.
- Biały mały biszkopt przełóż kremem i malinami.
- Ostrożnie ułóż go na czekoladowym biszkopcie (proponuję, aby mały biszkopt leżał na podkładce tortowej o średnicy biszkopta).
- Przygotuj krem do obłożenia tortu (tak samo jak krem na nadzienie) i obłóż grubą warstwą obydwa biszkopty.500 g serka mascarpone, 1 litr śmietany kremówki, 6 łyżek cukru pudru
- Wyrównaj powierzchnię łopatką.
- Część kremu przełóż do rękawa cukierniczego i zrób ozdobny szlaczek wzdłuż dolnych krawędzi tortów.
- Całość udekoruj świeżymi truskawkami, listkami mięty lub melisy oraz czekoladowymi ozdobami.truskawki, listki melisy
- Tort schłodź w lodówce.
Notatki
Prywatne
Śmietankowy tort na wesele – uwagi
Kolega mojego męża poprosił mnie o przygotowanie dla niego tortu.
Nie był to byle jaki tort tylko tort weselny.
Jeszcze nigdy nie robiłam takiego tortu, dlatego moje zdenerwowanie było chyba nie mniejsze niż przyszłej panny młodej ;)
Po konsultacjach z Młodą Parą stanęło na torcie piętrowym udekorowanym bitą śmietaną – myślę, że to było główne wyzwanie, gdyż z masą cukrową pracuje się nam znacznie lepiej.
Chwyciłam „byka za rogi” i tort przygotowałam.
Przyznaję się z ręką na sercu, że łatwo nie było – wygładzanie masy to jakiś koszmar – w końcu poszliśmy w celowe „nierówności” :)
Tort się spodobał i co najważniejsze – bardzo wszystkim smakował :)
Wszystkiego najlepszego dla Młodej Pary!
Ps. Poniżej zamieszczam przepis – może się komuś przyda :)
Zapraszam również do obejrzenia innych moich tortów – mam nadzieję, że znajdziecie tam wiele inspiracji.
Polecane przepisy na torty idealne na specjalne okazje
Na wesela i inne okazje rodzinne polecam również inne moje przepisy na torty. Tutaj mam dla Was takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Kremowy tort weselny
Przepis na piętrowy tort weselny obłożony bitą śmietaną. Ten tort to dwa rodzaje tortów - jedne tort z czekoladowym biszkoptem, bitą śmietaną i wiśniami - tort schwarzwaldzki. Drugi mniejszy tort to biały biszkopt, krem śmietankowy z mascarpone oraz maliny. Cały tort piętrowy obłożony został kremem śmietankowym i udekorowany truskawkami. Taki tort wystarczy na około 50 osób.
Przepis na tort piętrowy
Zobaczcie mój przepis krok po kroku na tort piętrowy i zobacz jak zrobić śmietankowy tort weselny. Taki kremowy tort weselny jest tak uniwersalny, że przy zmianie dekoracji może być tortem komunijnym albo tortem na chrzciny. Przygotowany w podstawowych smakach na pewno przypadnie do gustu każdemu gościowi. Jeśli szukacie pomysłu na tort piętrowy, to wypróbujcie ten przepis.