Kremowy tort weselny – piętrowy

Kolega mojego męża poprosił mnie o przygotowanie dla niego tortu.

Nie był to byle jaki tort tylko tort weselny.

Jeszcze nigdy nie robiłam takiego tortu, dlatego moje zdenerwowanie było chyba nie mniejsze niż przyszłej panny młodej ;)

Po konsultacjach z Młodą Parą stanęło na torcie piętrowym udekorowanym bitą śmietaną – myślę, że to było główne wyzwanie, gdyż z masą cukrową pracuje się nam znacznie lepiej.

Chwyciłam „byka za rogi” i tort przygotowałam.

Przyznaję się z ręką na sercu, że łatwo nie było – wygładzanie masy to jakiś koszmar – w końcu poszliśmy w celowe „nierówności” :)

Tort się spodobał i co najważniejsze – bardzo wszystkim smakował :)

Wszystkiego najlepszego dla Młodej Pary!

 

Ps. Poniżej zamieszczam przepis – może się komuś przyda :)

Zapraszam również do obejrzenia innych moich tortów – mam nadzieję, że znajdziecie tam wiele inspiracji.

kremowy tort weselny

tort weselny z bitą śmietaną

tort weselny z bitą śmietaną

 

Kremowy tort weselny

Wypieki Beaty
4 z 1 oceny

Składniki
  

biszkopt 26 cm czekoladowy:

biszkopt 16 cm biały:

frużelina wiśniowa:

mus malinowy:

  • około 150 g świeżych lub mrożonych malin
  • 2 duże łyżki dżemu malinowego

krem do przełożenia:

poncz:

  • 300 ml wrzącej wody
  • 4 łyżeczki cukru
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny

dodatkowo:

  • 3 patyczki drewniane lub plastikowe do stabilizacji tortu
  • truskawki i czekoladowe ozdoby do dekoracji
  • listki melisy lub mięty do dekoracji

Instrukcja
 

biszkopty:

  • Mąkę przesiej przez sitko razem z kakao (w wersji z białym biszkoptem mąkę przesiej razem z mąką ziemniaczaną).
  • Białka ubij mikserem na gęstą, puszystą masę dodaj cukier i miksuj aż się rozpuści.
  • Dodaj żółtka i krótko zmiksuj.
  • Wyłącz mikser.
  • Do masy jajecznej dodaj w porcjach mąkę i mieszaj całość delikatnie łopatką.
  • Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki pozostaw nieposmarowane. Przelej ciasto do tortownicy i piecz w 180 stopniach przez około 40 minut – sprawdź patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy.
  • Upieczone biszkopty odstaw do przestudzenia (w tortownicy) i dopiero, gdy będą zimne, to zdejmij z niech obręcze.
  • Przekrój obydwa na trzy blaty.

frużelina:

  • Owoce wlej do garnka razem z sokiem i lekko podgotuj razem z sokiem z cytryny i cukrem.
  • Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody - mniej więcej tyle, aby zakryła żelatynę i odstaw ją do napęcznienia. Następnie podgrzej lekko żelatynę, aby się rozpuściła (możesz to zrobić w mikrofalówce).
  • Do mąki ziemniaczanej możesz dodać trochę soku, wymieszać i dodać do owoców. Całość dokładnie wymieszaj.
  • Do żelatyny również dodaj trochę soku z owoców i dodaj do garnka i energicznie wymieszaj - uważaj, żeby nie utworzyły się grudki.
  • Odstaw frużelinę do wystygnięcia i zagęszczenia.

maliny:

  • Maliny podgrzej razem z dżemem aż owoce się rozpadną i zgęstnieją.
  • Wystudź.

poncz:

  • Przygotuj z podanych składników poncz i go wystudź.

krem:

  • Śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie sztywna, dodaj cukier puder i krótko zmiksuj.
  • Dodaj po łyżce serek mascarpone i krótko miksuj - pilnuj, aby nie zrobiło się masło ;)

złożenie tortu:

  • Blaty czekoladowego biszkoptu nasącz, nałóż na nie krem, a na jego wierzch nałóż frużelinę wiśniową (zrób dwie takie warstwy.
  • Mniej więcej na środku tortu wbij trzy patyczki (tworząc kształt trójkąta) - przytnij je do wysokości ciasta - patyczki będą stabilizować dolny biszkopt, aby się nie zapadł pod ciężarem tego górnego.
  • Biały mały biszkopt przełóż kremem i malinami.
  • Ostrożnie ułóż go na czekoladowym biszkopcie (proponuję, aby mały biszkopt leżał na podkładce tortowej o średnicy biszkopta).
  • Przygotuj krem do obłożenia tortu (tak samo jak krem na nadzienie) i obłóż grubą warstwą obydwa biszkopty.
  • Wyrównaj powierzchnię łopatką.
  • Część kremu przełóż do rękawa cukierniczego i zrób ozdobny szlaczek wzdłuż dolnych krawędzi tortów.
  • Całość udekoruj świeżymi truskawkami, listkami mięty lub melisy oraz czekoladowymi ozdobami.
  • Tort schłódź w lodówce.

Notatki

Aby ułatwić sobie pracę możesz wcześniej przygotować obydwa biszkopty, frużelinę oraz mus malinowy :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!