Kremowy tort weselny – piętrowy
Kolega mojego męża poprosił mnie o przygotowanie dla niego tortu.
Nie był to byle jaki tort tylko tort weselny.
Jeszcze nigdy nie robiłam takiego tortu, dlatego moje zdenerwowanie było chyba nie mniejsze niż przyszłej panny młodej ;)
Po konsultacjach z Młodą Parą stanęło na torcie piętrowym udekorowanym bitą śmietaną – myślę, że to było główne wyzwanie, gdyż z masą cukrową pracuje się nam znacznie lepiej.
Chwyciłam „byka za rogi” i tort przygotowałam.
Przyznaję się z ręką na sercu, że łatwo nie było – wygładzanie masy to jakiś koszmar – w końcu poszliśmy w celowe „nierówności” :)
Tort się spodobał i co najważniejsze – bardzo wszystkim smakował :)
Wszystkiego najlepszego dla Młodej Pary!
Ps. Poniżej zamieszczam przepis – może się komuś przyda :)
Zapraszam również do obejrzenia innych moich tortów – mam nadzieję, że znajdziecie tam wiele inspiracji.

Kremowy tort weselny
Składniki
biszkopt 26 cm czekoladowy:
- 7 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
- 230 g cukru
- 200 g mąki
- 50 g gorzkiego kakao
biszkopt 16 cm biały:
- 2 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
- 90 g cukru
- 80 g mąki
- 25 g mąki ziemniaczanej
frużelina wiśniowa:
- 1 duży słoik drylowanych wiśni (taki około 700 g)
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
- ok pół szklanki cukru (do smaku)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w dwóch łyżkach zimnej wody
mus malinowy:
- około 150 g świeżych lub mrożonych malin
- 2 duże łyżki dżemu malinowego
krem do przełożenia:
- 1 litr śmietany kremówki
- 500 g serka mascarpone
- 6 łyżek cukru pudru
krem do obłożenia:
- 1 litr śmietany kremówki
- 500 g serka mascarpone
- 6 łyżek cukru pudru
poncz:
- 300 ml wrzącej wody
- 4 łyżeczki cukru
- sok wyciśnięty z połówki cytryny
dodatkowo:
- 3 patyczki drewniane lub plastikowe do stabilizacji tortu
- truskawki i czekoladowe ozdoby do dekoracji
- listki melisy lub mięty do dekoracji
Instrukcja
biszkopty:
- Mąkę przesiej przez sitko razem z kakao (w wersji z białym biszkoptem mąkę przesiej razem z mąką ziemniaczaną).
- Białka ubij mikserem na gęstą, puszystą masę dodaj cukier i miksuj aż się rozpuści.
- Dodaj żółtka i krótko zmiksuj.
- Wyłącz mikser.
- Do masy jajecznej dodaj w porcjach mąkę i mieszaj całość delikatnie łopatką.
- Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki pozostaw nieposmarowane. Przelej ciasto do tortownicy i piecz w 180 stopniach przez około 40 minut – sprawdź patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy.
- Upieczone biszkopty odstaw do przestudzenia (w tortownicy) i dopiero, gdy będą zimne, to zdejmij z niech obręcze.
- Przekrój obydwa na trzy blaty.
frużelina:
- Owoce wlej do garnka razem z sokiem i lekko podgotuj razem z sokiem z cytryny i cukrem.
- Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody - mniej więcej tyle, aby zakryła żelatynę i odstaw ją do napęcznienia. Następnie podgrzej lekko żelatynę, aby się rozpuściła (możesz to zrobić w mikrofalówce).
- Do mąki ziemniaczanej możesz dodać trochę soku, wymieszać i dodać do owoców. Całość dokładnie wymieszaj.
- Do żelatyny również dodaj trochę soku z owoców i dodaj do garnka i energicznie wymieszaj - uważaj, żeby nie utworzyły się grudki.
- Odstaw frużelinę do wystygnięcia i zagęszczenia.
maliny:
- Maliny podgrzej razem z dżemem aż owoce się rozpadną i zgęstnieją.
- Wystudź.
poncz:
- Przygotuj z podanych składników poncz i go wystudź.
krem:
- Śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie sztywna, dodaj cukier puder i krótko zmiksuj.
- Dodaj po łyżce serek mascarpone i krótko miksuj - pilnuj, aby nie zrobiło się masło ;)
złożenie tortu:
- Blaty czekoladowego biszkoptu nasącz, nałóż na nie krem, a na jego wierzch nałóż frużelinę wiśniową (zrób dwie takie warstwy.
- Mniej więcej na środku tortu wbij trzy patyczki (tworząc kształt trójkąta) - przytnij je do wysokości ciasta - patyczki będą stabilizować dolny biszkopt, aby się nie zapadł pod ciężarem tego górnego.
- Biały mały biszkopt przełóż kremem i malinami.
- Ostrożnie ułóż go na czekoladowym biszkopcie (proponuję, aby mały biszkopt leżał na podkładce tortowej o średnicy biszkopta).
- Przygotuj krem do obłożenia tortu (tak samo jak krem na nadzienie) i obłóż grubą warstwą obydwa biszkopty.
- Wyrównaj powierzchnię łopatką.
- Część kremu przełóż do rękawa cukierniczego i zrób ozdobny szlaczek wzdłuż dolnych krawędzi tortów.
- Całość udekoruj świeżymi truskawkami, listkami mięty lub melisy oraz czekoladowymi ozdobami.
- Tort schłódź w lodówce.
Notatki
Witam, na ile osób wystarczył tort?:)
Tort był na małe wesele i ile dobrze pamiętam, to był na około 35-40 osób. Myślę, że ten by mógł być maksymalnie dla 50 osób (przy dobrym krojeniu ;))
mam pytanie, jeśli chciałabym dół również biały to wtedy jaka ilość mąki ziemniaczanej zamiast kakao również 50g? dzięki, pozdrawiam
Ula, mąki ziemniaczanej weź 70 g – kakao nadaje większą sztywność, więc daje się go trochę mniej niż mąki ziemniaczanej :)
Bardzo dziękujemy! Tort był PRZEPYSZNY! Chapeau bas!