Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
–
+
servings
Torcik marchewkowy z kremem twarożkowym
Wypieki Beaty
Przepis na pyszny wilgotny torcik marchewkowy z pysznym kremem twarożkowym i kandyzowaną marchewką.
4.58
z
7
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
Czas wykonania
1
godz
35
minut
1
godz
Czas całkowity
3
godz
5
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia angielska
Porcje
12
Wyposażenie
2 formy do pieczenia o średnicy 22 cm.
Składniki
ciasto:
2
szklanki
mąki pszennej
2,5
łyżeczki
proszku do pieczenia
2
łyżeczki
cynamonu
1/4
łyżeczki
gałki muszkatołowej
mielonej
180
g
masła
miękkiego
1,5
szklanki
cukru
3
jajka
rozmiar
0,5
szklanki
mleka
2
szklanki
marchewki
startej (około 200 g)
około 300
g
ananasa
świeżego lub z puszki - zmiksowanego
wiórki kokosowe
, orzechy - ewentualnie
krem:
500
g
twarogu
na serniki z wiaderka - dobrego, tłustego
około 100
g
cukru pudru
(do smaku)
2-3
łyżki
śmietany kremówki
do konsystencji
kandyzowana marchewka:
1
marchewka
spora
0,5
szklanki
cukru
1/4
szklanki
wody
Instrukcja
ciasto:
Zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy.
Masło zmiksuj z cukrem, dodaj pojedynczo jajka i po każdy dokładnie zmiksuj masę.
Dodaj mąkę do masła na zmianę z mlekiem.
Dodaj zmiksowane ananasy i startą marchewkę - wymieszaj.
Przełóż ciasto do dwóch tortownic o średnicy około 22 cm.
Piecz w 180 stopniach (góra-dół) przez około 35 minut (jeśli pieczesz całość na raz w jednej foremce, to musisz wydłużyć czas pieczenia).
Po upieczeniu ciasto wystudź.
krem:
Zmiksuj krótko razem wszystkie składniki.
Połową kremu posmaruj wierzch jednego ciasta, przykryj drugim i posmaruj pozostałym kremem.
kandyzowana marchewka:
Marchewkę potnij na cienkie paski przy pomocy nożyka szczelinowego.
Cukier i wodę podgrzej w rondelku, dodaj marchewkę i gotuj na wolnym ogniu, aż marchew zmięknie.
Ostudź, a następnie nałóż na wierzch ciasta.
Możesz ciasto dodatkowo udekorować cynamonem.
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!