Włóż wszystkie składniki (poza bakaliami) do dużej miski i zmiksuj mikserem, albo zagnieć.
250 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 70 g cukru, 32 g cukru waniliowego, 1 łyżeczka cynamonu, skórka starta z jednej pomarańczy, 1 jajko, 100 g masła, 125 chudego twarogu
Dodaj bakalie i dokładnie wymieszaj.
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, 100 g rodzynek, 50 g migdałów
Masa wyszła mi mocno klejąca, więc ciasteczka formowałam w rękach - lekko mokrymi rękoma tocz kulki wielkości orzecha włoskiego, układaj na blaszce i lekko spłaszczaj.
Ciasteczka lekko się rozpływają, więc pozostaw między nimi wolne miejsce.
Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 12 minut (do zrumienienia brzegów - wtedy środek będzie lekko mięciutki).