Kolejna propozycja świątecznego wypieku – ten znalazłam przeglądając blog Kasi ze Słodkich Fantazji. Postanowiłam go wypróbować, bo zaintrygował mnie opis do przepisu i użyte składniki.

Ciasteczka sernikowe są rewelacyjne – smak jest bardzo oryginalny i intrygujący :)

Połączenie ciasta, twarogu i bakalii – mniam.

W przepisie Kasi ciastka mają mocny aromat cytrynowy – jako że ja tego smaku nie lubię, zastąpiłam wszystko pomarańczami i wyszło rewelacyjnie.

Z podanej porcji otrzymacie około 22 ciasteczka.

sernikowe4

sernikowe3

sernikowe1

ciasteczka sernikowe

Ciasteczka sernikowe

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 12 minut
Czas całkowity 32 minut
Porcje 22

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Włóż wszystkie składniki (poza bakaliami) do dużej miski i zmiksuj mikserem, albo zagnieć.
  • Dodaj bakalie i dokładnie wymieszaj.
  • Masa wyszła mi mocno klejąca, więc ciasteczka formowałam w rękach - lekko mokrymi rękoma tocz kulki wielkości orzecha włoskiego, układaj na blaszce i lekko spłaszczaj.
  • Ciasteczka lekko się rozpływają, więc pozostaw między nimi wolne miejsce.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 12 minut (do zrumienienia brzegów - wtedy środek będzie lekko mięciutki).
  • Gotowe ciastka ostudź.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!