Kolejna propozycja świątecznego wypieku – ten znalazłam przeglądając blog Kasi ze Słodkich Fantazji. Postanowiłam go wypróbować, bo zaintrygował mnie opis do przepisu i użyte składniki.
Ciasteczka sernikowe są rewelacyjne – smak jest bardzo oryginalny i intrygujący :)
Połączenie ciasta, twarogu i bakalii – mniam.
W przepisie Kasi ciastka mają mocny aromat cytrynowy – jako że ja tego smaku nie lubię, zastąpiłam wszystko pomarańczami i wyszło rewelacyjnie.
Z podanej porcji otrzymacie około 22 ciasteczka.
Ciasteczka sernikowe
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
Autor: Wypieki Beaty
Ilość: 22
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- ⅓ szklanki cukru
- 32 g cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- skórka starta z jednej pomarańczy
- 1 jajko
- 100 g masła
- 125 chudego twarogu (użyłam niemielony)
- 50 g drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 100 g rodzynek
- 50 g obranych ze skórki i zmielonych migdałów
Wykonanie
- Włóż wszystkie składniki (poza bakaliami) do dużej miski i zmiksuj mikserem, albo zagnieć.
- Dodaj bakalie i dokładnie wymieszaj.
- Masa wyszła mi mocno klejąca, więc ciasteczka formowałam w rękach - lekko mokrymi rękoma tocz kulki wielkości orzecha włoskiego, układaj na blaszce i lekko spłaszczaj.
- Ciasteczka lekko się rozpływają, więc pozostaw między nimi wolne miejsce.
- Piecz w 180 stopniach przez około 12 minut (do zrumienienia brzegów - wtedy środek będzie lekko mięciutki).
- Gotowe ciastka ostudź.
Zostaw komentarz