Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Bezowy torcik z żurawiną
Wypieki Beaty
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Składniki
składniki bezy:
8
dużych białek
(około 300 ml)
2
szklanki
cukru pudru
1-2
łyżki
gorzkiego kakao
1
łyżeczka
mąki ziemniaczanej
1
łyżeczka
octu
składniki kremu:
250
ml
śmietany kremówki
250
g
mascarpone
2
łyżki
cukru pudru
dodatkowo:
słoik żurawin w syropie
tarta gorzka czekolada
garść rozdrobnionych migdałów
Instrukcja
wykonanie bezy:
Zmiksuj białka na sztywną pianę i wtedy zacznij dodawać po trochu (łyżce) cukier puder chwilę miksując pomiędzy poszczególnymi porcjami.
Gdy białka będą już gęste i lśniące, dodaj łyżkę kakao, mąkę ziemniaczaną i ocet i jeszcze chwilę miksuj.
Na koniec możesz dodać jeszcze jedną łyżkę kakao i delikatnie ją wmieszać do masy.
Na papierze do pieczenia narysuj dwa koła o średnicy 20 cm.
Wyłóż bezę na wyrysowane koła, szybko nadaj kształt i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 i od razu zmniejsz temperaturę do 100 stopni.
Piecz bezy przez 2 godziny i 30 minut.
Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i najlepiej pozostaw tak bezy na całą noc.
wykonanie kremu:
Ubij kremówkę mikserem aż będzie sztywna (uważaj, aby jej nie "przebić", bo możesz zrobić masło ;)).
Dodaj cukier puder i po łyżce mascarpone - jeszcze chwilę pomiksuj.
Połowę kremu wyłóż na blat bezowy.
Na wierzch nałóż trochę żurawiny w syropie. Przykryj drugim blatem.
Wyłóż resztę kremu, udekoruj żurawiną, rozdrobionymi migdałami i tartą czekoladą.
Torcik przechowuj w lodówce.
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!