Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Smaller
Normal
Larger
Drożdżówka z migdałowymi gruszkami przepis
Wypieki Beaty
Przepis na drożdżowe ciasto z gruszkami w amaretto i z migdałową kruszonką.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
minut
Czas wykonania
45
minut
minut
1
hour
godz
20
minut
minut
Czas całkowity
2
hours
godz
35
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
12
Wyposażenie
Forma do pieczenia o średnicy 22 cm.
Składniki
składniki na nadzienie z gruszek do ciasta
3
gruszki
(- spore i dojrzałe )
około 1/3
szklanki
amaretto
(- 80 ml)
1/3
szklanki
cukru
((do smaku) - 70 g)
1
łyżeczka
mąki ziemniaczanej
odrobina
zimnej wody
( do rozpuszczenia mąki)
składniki na ciasto drożdżowe:
100
ml
mleka
(- letniego)
1
łyżeczka
cukru
15
g
świeżych drożdży
35
g
cukru
50
g
masła
1
jajko
(- u mnie rozmiar L)
1
szczypta
soli
220
g
mąki pszennej
(1,5 szklanki)
2
czubate łyżki
migdałów
(zmielonych (opcjonalnie))
składniki na kruszonkę migdałową
4
łyżki
masła
4
łyżki
mąki pszennej
2
łyżki
migdałów
(zmielonych )
3
łyżki
cukru
1
garść
płatków migdałowych
Instrukcja
Jak zrobić gruszki do ciasta drożdżowego
Owoce obierz i pokrój w kostkę.
3 gruszki
Przełóż je do garnuszka zalej likierem, dodaj cukier (jeśli nie masz likieru, to możesz użyć wodę z dodatkiem odrobiny aromatu migdałowego).
około 1/3 szklanki amaretto,
1/3 szklanki cukru
Podgrzewaj, aż gruszki zmiękną i większość sosu wyparuje.
Aby zagęścić owoce, dodaj do nich rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną.
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
odrobina zimnej wody
Odstaw gruszki do wystudzenia.
Jak zrobić drożdżowe ciasto:
Drożdże rozprowadź w letnim mleku z 1 łyżeczką cukru, po czym odstaw przykryty rozczyn do wyrośnięcia (zwykle trwa to około pół godziny, albo mniej).
100 ml mleka,
1 łyżeczka cukru,
15 g świeżych drożdży
Do miski wsyp przesianą mąkę, resztę cukru, sól i jajko, dodaj rozpuszczone i przestudzone masło.
35 g cukru,
50 g masła,
1 jajko,
1 szczypta soli,
220 g mąki pszennej,
2 czubate łyżki migdałów
Dodaj rozczyn drożdży i zagnieć jednolite ciasto.
Miskę przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
Po tym czasie ciasto znowu zagnieć.
Przełóż je do wysmarowanej olejem blaszki.
Na wierzchu połóż owoce.
Jak zrobić kruszonkę migdałową
Wszystkie składniki razem zagnieć, tworząc dość sypką masę - w razie konieczności dodaj więcej masła lub mąki.
4 łyżki masła,
4 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki migdałów,
3 łyżki cukru
Kruszonką posyp wierzch ciasta.
Na koniec dodaj płatki migdałowe.
1 garść płatków migdałowych
Wstaw ciasto do zimnego piekarnika, nastaw temperaturę na 180 stopni (góra/dół) i piecz drożdżówkę przez około 40-45 minut (sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe).
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowa kluczowe
ciasto drożdżowe z gruszkami, migdałowa drożdżówka
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!