To ciasto powstało z przypadku i konieczności jednocześnie :)

Wybieraliśmy się z mężem na nagranie programu „I kto to mówi?”, a dzieci miały zostać pod opieką znajomych.

W piątek późnym wieczorem, stwierdziłam, że nie mogę ich zostawić „na służbie” bez czegoś dobrego w nagrodę :)

Pogrzebałam w lodówce i odkryłam zapomniane gruszki. Nie myśląc długo zabrałam się za przygotowanie drożdżówki z gruszkami, a że ostatnio mocno ciągnie mnie w stronę migdałów – to postanowiłam, że ciasto będzie migdałowe.

Zaczęłam od gruszek, które udusiłam w amaretto (nie muszę mówić, jak bosko pachniało w mojej kuchni). Do ciasta drożdżowego dodałam trochę mielonych migdałów – podobnie jak do kruszonki, a na koniec całość posypałam lekko pokruszonymi płatkami migdałowymi.

Mówię Wam – niebo w gębie :)

Przepis podaję na małą tortownicę (około 22 cm), bo czasami małe jest lepsze, ale jeśli taka porcja jest dla Was za mała, to proponuję ją podwoić :)

Oto drożdżówka z migdałowymi gruszkami :)

drożdżówka z migdałowymi gruszkami2

drożdżówka z migdałowymi gruszkami1

drożdżówka z migdałowymi gruszkami3

drożdżówka z migdałowymi gruszkami4

Drożdżówka z migdałowymi gruszkami

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

owoce:

ciasto:

kruszonka:

dodatkowo:

  • garść płatków migdałowych

Instrukcja
 

gruszki:

  • Owoce obierz i pokrój w kostkę.
  • Przełóż je do garnuszka zalej likierem, dodaj cukier (jeśli nie masz likieru, to możesz użyć wodę z dodatkiem odrobiny aromatu migdałowego).
  • Podgrzewaj, aż gruszki zmiękną i większość sosu wyparuje.
  • Aby zagęścić owoce, dodaj do nich rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną.
  • Odstaw gruszki do wystudzenia.

ciasto:

  • Drożdże rozprowadź w letnim mleku z 1 łyżką cukru, po czym odstaw przykryty rozczyn do wyrośnięcia (zwykle trwa to około pół godziny, albo mniej).
  • W tym czasie przygotuj sobie pozostałe składniki ciasta. Do miski wsyp przesianą mąkę, resztę cukru, sól i jajko, dodaj rozpuszczone i przestudzone masło.
  • Dodaj rozczyn drożdży i zagnieć jednolite ciasto.
  • Miskę przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto znowu zagnieć.
  • Przełóż je do wysmarowanej olejem blaszki.
  • Na wierzchu połóż owoce.

kruszonka:

  • Wszystkie składniki razem zagnieć, tworząc dość sypką masę - w razie konieczności dodaj więcej masła lub mąki.
  • Kruszoną posyp wierzch ciasta. Na koniec dodaj płatki migdałowe.
  • Wstaw ciasto do zimnego piekarnika, nastaw temperaturę na 180 stopni i piecz drożdżówkę przez około 40-45 minut (sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe).
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis własny :)