Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
–
+
servings
Gruszkowe ciasto Nigela Slatera
Wypieki Beaty
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
1
godz
Czas wykonania
40
minut
Czas całkowity
1
godz
40
minut
Porcje
12
Składniki
owoce:
450
g
gruszek
(około 3 sztuki)
20
g
masła
2-3
szczypty
mielonego cynamonu
3
łyżki
syropu klonowego
ciasto:
100
g
miękkiego masła
100
g
cukru trzcinowego
(użyłam cukru pudru trzcinowego)
150
g
mąki
łyżeczka
proszku do pieczenia
50
g
mielonych migdałów
3
duże jajka
2
łyżki
mleka
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy
Instrukcja
owoce:
Gruszki obierz, przekrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Pokrój w kostkę o wielkości około 1cm.
Przełóż owoce do garnka, dodaj masło i cynamon - duś całość, aż owoce zmiękną. Na koniec dodaj syrop klonowy i zagotuj.
Owoce przestudź.
ciasto:
Zmiksuj masło z cukrem aż będzie puszyste. Jajka zmieszaj z mlekiem. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami.
Do masy jajecznej dodawaj po trochu jajka na zmianę z mąką, tak aby porcja mąki była dodana jako ostatnia.
Przełóż ciasto do przygotowanej tortownicy. Na wierzchu ułóż gruszki.
Piecz w 180 stopniach przez około 40 minut - sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
Po upieczeniu lekko przestudź.
Najlepiej podać je jeszcze na ciepło z lodami, albo ubitą śmietaną kremówką.
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!