Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Notatki
–
+
servings
Sernik figowy
Wypieki Beaty
Przepis na foremkę o wielkości około 22 cm.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
Czas wykonania
1
godz
20
minut
Czas całkowity
1
godz
50
minut
Danie
Ciasta
Porcje
15
Składniki
składniki spodu:
160
g
herbatników
80
g
rozpuszczonego masła
składniki masy serowej:
kilogram
serka śmietankowego
, twarogu sernikowego
250
ml
śmietany kremówki
5
jajek
230
g
cukru
czubata łyżka mąki ziemniaczanej
8
świeżych fig
dodatkowo:
200
ml
śmietany 12 lub 18%
cukier puder do smaku
4
figi
odrobina soku z cytryny
Instrukcja
Ciasteczka rozdrobnij (możesz włożyć do grubego woreczka i utłuc je wałkiem), zmieszaj z rozpuszczonym masłem i wymieszaj do połączenia.
Masą wyłóż spód tortownicy i wstaw do lodówki na około 30 minut.
Piekarnik nagrzej do 150 stopni.
Figi przekrój na pół i łyżeczką wyciągnij czerwony środek. Zmiksuj figi ze śmietaną kremówką.
Ser zmiksuj z, cukrem. Dodawaj po jednym jajku i energicznie mieszaj, dodaj mus z fig. Na koniec dodaj mąkę i miksuj jeszcze przez około 2 minuty.
Masę przelej na przygotowany spód i piecz około 80 minut.
Kwaśną śmietanę zmieszaj z cukrem pudrem. Wylej na sernik po jego upieczeniu i podpiecz całość przez kolejne 15 minut.
Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw ciasto jeszcze w środku, aż do ostygnięcia.
Sernik najlepiej włóż na noc do lodówki.
Z pozostałych fig przygotuj sos - przekrój owoce, wyjmij środek, skropl sokiem z cytryny i posyp 2 łyżeczkami cukru pudru. Zmiksuj wszystko razem.
Przed podaniem polej sernik sosem.
Notatki
Przepis na tortownicę 22-24 cm.
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!