Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Uwagi
Mniejszy
Normalny
Większy
Sernik figowy przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszny sernik z figami i figowym musem.
5
z
4
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
1
godzina
godzinę
20
minuty
minut
Łączny czas
1
godzina
godzinę
50
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
15
Wyposażenie
Przepis na foremkę o wielkości około 22 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na spód z herbatników do sernika
160
g
herbatników
80
g
masła
(rozpuszczonego )
składniki na serniki z figami
1
kilogram
twarogu
(sernikowego - dobrego tłustego (użyłam w wiaderku - Piątnicę))
250
ml
śmietany kremówki
(- u mnie 30%)
5
jajek
(- rozmiar L)
200
g
cukru
(- 1 szklanka)
1
czubata łyżka
mąki ziemniaczanej
8
świeżych fig
dodatkowe składniki do sernika figowego
200
ml
śmietany 12%
( lub 18%)
cukier puder
(do smaku)
4
figi
odrobina soku z cytryny
Instrukcja
Jak zrobić sernik z figami
Ciasteczka rozdrobnij (możesz włożyć do grubego woreczka i utłuc je wałkiem), zmieszaj z rozpuszczonym masłem i wymieszaj do połączenia.
160 g herbatników,
80 g masła
Masą wyłóż spód tortownicy i wstaw do lodówki na około 30 minut.
Piekarnik nagrzej do 150 stopni (tryb góra/dół).
Figi przekrój na pół i łyżeczką wyciągnij czerwony środek.
8 świeżych fig
Zmiksuj figi ze śmietaną kremówką.
250 ml śmietany kremówki
Ser zmiksuj z cukrem.
1 kilogram twarogu,
200 g cukru
Dodawaj po jednym jajku i energicznie mieszaj, dodaj mus z fig.
5 jajek
Na koniec dodaj mąkę i miksuj jeszcze przez około 2 minuty.
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Masę przelej na przygotowany spód i piecz około 80 minut.
Kwaśną śmietanę zmieszaj z cukrem pudrem.
200 ml śmietany 12%,
cukier puder
Wylej na sernik po jego upieczeniu i podpiecz całość przez kolejne 15 minut.
Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw ciasto jeszcze w środku, aż do ostygnięcia.
Sernik najlepiej włóż na noc do lodówki.
Z pozostałych fig przygotuj sos - przekrój owoce, wyjmij środek, skropl sokiem z cytryny i posyp 2 łyżeczkami cukru pudru.
4 figi,
odrobina soku z cytryny
Zmiksuj wszystko razem.
Przed podaniem polej sernik sosem.
Uwagi
Przepis na tortownicę 22-24 cm.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowo kluczowe
sernik z figami, z figami sernik
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!