100gmigdałów(posiekanych (najlepiej obranych ze skórki))
cukier puder (lub rozpuszczona czekolada do dekoracji)
1szczyptasoli
Instrukcja
Jak zrobić babkę czekoladowo-migdałową
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni - tryb góra-dół.
W misce połącz mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami. Całe migdały drobno posiekaj.
25 g migdałów, 3 łyżki mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g migdałów
Na bardzo małym ogniu rozpuść w rondlu masło. Ściągnij garnek z gazu, wrzuć połamaną czekoladę oraz cukier i dokładnie wymieszaj, aż wszystkie składniki dokładnie się wymieszają i rozpuszczą.
225 g czekolady, 175 g masła, 150 g cukru trzcinowego
Do powstałej masy dodaj mieszankę mąki, proszku do pieczenia i zmielonych migdałów i delikatnie wymieszaj.
Dodaj do masy po jednym żółtku, za każdy razem dokładnie mieszając ciasto.
4 żółtka
W misce ubij białka na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
4 białka
Połącz masę czekoladowo-migdałową z pianą i bardzo delikatnie wymieszaj. Dodaj posiekane migdały.
Przelej ciasto do przygotowanej foremki.
Piecz w piekarniku około 35-45 minut (do suchego patyczka). Ciasto powinno trochę wyrosnąć i uginać się przy dotknięciu. Może popękać.
Zostaw w formie do ostygnięcia.
Po przełożeniu na talerz posyp cukrem pudrem, albo polej rozpuszczoną czekoladą.