Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Smaller
Normal
Larger
Mazurek makowy babci Halinki przepis
Wypieki Beaty
Przepis na ciasto makowe na święta z przepisu babci.
4.20
z
5
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
1
hour
godz
Czas wykonania
30
minut
minut
2
hours
godz
Czas całkowity
3
hours
godz
30
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
20
Wyposażenie
Forma do pieczenia o średnicy 26 cm, albo kwadratowa o wielkości 24/24.
Składniki
składniki na makowego mazurka
200
g
maku niebieskiego
(niemielonego)
200
g
cukru
(1 szklanka)
150
g
masła
5
białek
(z jajek rozmiar L)
5
żółtek
1
łyżka
miodu
2
czubate łyżki
bułki tartej
parę
kropli
olejku migdałowego
1
opakowanie
cukru waniliowego
Instrukcja
Jak zrobić mazurka z maku
Mak zaparz gorącą wodą, zagotuj, a następnie ostudź.
200 g maku niebieskiego
Odsącz na sicie i zmiel 2-3 krotnie w maszynce.
Masło rozpuść i dodaj do maku, dokładnie wymieszaj.
150 g masła
Cukier zmiksuj z żółtkami i dodaj do maku.
200 g cukru,
5 żółtek
Do masy makowej dodaj miód, olejek migdałowy, cukier waniliowy i bułkę tartą.
1 łyżka miodu,
2 czubate łyżki bułki tartej,
parę kropli olejku migdałowego,
1 opakowanie cukru waniliowego
Białka ubij ze szczyptą soli, gdy będą gęste dodaj porcjami do masy makowej, za każdym razem delikatnie i dokładnie mieszając.
5 białek
Przełóż ciasto do przygotowanej foremki.
Piecz mazurka w 170 stopniach (termoobieg - lub 180 stopni w trybie góra/dół) przez około 30 minut.
Po upieczeniu przestudź i udekoruj według uznania.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowa kluczowe
mazurek z maku
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!