Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Notatki
Smaller
Normal
Larger
Ciasto figowe przepis
Wypieki Beaty
Przepis na proste i bardzo aromatyczne ciasto pieczone ze świeżymi figami.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
20
minut
minut
Czas wykonania
35
minut
minut
Czas całkowity
55
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
12
Wyposażenie
Tortownica o średnicy około 22 cm.
Składniki
składniki na korzenne ciasto figowe
375
g
mąki pszennej
(- 2,5 szklanki)
50
g
mielonych migdałów
(- 0,5 szklanki)
1,5
łyżeczki
proszku do pieczenia
0,5
łyżeczki
mielonego cynamonu
1/4
łyżeczki
przyprawy do piernika
1/4
łyżeczki
soli
250
g
cukru
(- 1 i 1/4 szklanki )
120
ml
oleju
2
jajka
(rozmiar L)
120
ml
świeżego soku pomarańczowego
1
szklanka
posiekanych fig
( - około 4 duże sztuki świeżych fig)
Instrukcja
Jak zrobić korzenne ciasto figowe
Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
2 jajka,
250 g cukru
Pozostałe suche składniki zmieszaj razem
375 g mąki pszennej,
50 g mielonych migdałów,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
0,5 łyżeczki mielonego cynamonu,
1/4 łyżeczki przyprawy do piernika,
1/4 łyżeczki soli
Dodawaj suche składniki na zmianę z olejem i sokiem z pomarańczy do jajek.
120 ml oleju,
120 ml świeżego soku pomarańczowego
Na koniec dodaj pokrojone owoce i delikatnie wymieszaj.
1 szklanka posiekanych fig
Masę przełóż do przygotowanej foremki.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra/dół) przez około 35 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu przestudź i posyp cukrem pudrem.
Notatki
Porcja na tortownicę 22-23 cm.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowa kluczowe
ciasto z figami, korzenne ciasto z figami
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!