30gmąki kukurydzianej((niektórzy z braku tej mąki dają mąkę ziemniaczaną))
dodatkowe składniki do tarty
owoce(u mnie truskawki)
Instrukcja
Jak zrobić kruche ciasto do tarty
Z podanych składników szybko zagnieć ciasto – najlepiej posiekaj składniki nożem dopóki masło nie będzie podzielone na małe kawałeczki i wtedy szybko zagnieć.
180 g mąki pszennej, 100 g masła, 1 żółtko, 2 łyżki cukru pudru, 1 szczypta soli
Jeśli ciasto jest za suche można dodać trochę zimnej wody – ja potrzebowałam 2 łyżki, zanim ciasto dało się zagnieść.
ok 2 łyżki wody
Uformuj ciasto w kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na około pół godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na wielkość foremki.
Wyłóż ciastem formę do tarty.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (góra/dół) przez około 20 minut (do momentu aż będzie miała złoty kolor).
Po upieczeniu lekko przestudź.
Jak zrobić budyniowy krem patissiere do tarty
Ubij żółtka z cukrem na gładką, pulchną masę.
6 żółtek, 100 g cukru
Dodaj obydwie mąki i dokładnie ubij.
30 g mąki pszennej, 30 g mąki kukurydzianej
W rondlu o grubym dnie zagotuj mleko i ostrożnie, nie przerywając ubijania, przelej do masy jajecznej.
600 ml mleka
Dokładnie wymieszaj.
Całość przelej z powrotem do rondla i zagotuj, mieszając, aż zaczną się robić na powierzchni pęcherzyki powietrza.
Zmniejsz ogień i gotuj, aż masa będzie gęsta.
Zdejmij z ognia i odstaw, żeby trochę przestygła - wierzch przykryj folią spożywczą, aby na kremie nie powstała twarda powierzchnia.
Jeśli powstaną grudki, przetrzyj masę przez sito.
Na kruchy spód wyłóż krem, na wierzchu ułóż owoce i schłodź w lodówce.