Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Nutrition Label
–
+
servings
Drożdżówka z powidłami
Wypieki Beaty
Przepyszna, puszysta bułka drożdżowa zaplatana z konfiturą morelową.
5
z
4
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
Czas wykonania
35
minut
2
godz
Czas całkowity
3
godz
5
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
12
Kalorie
268
kcal
Wyposażenie
Podłużna forma do pieczenia o długości około 30 cm.
Składniki
ciasto drożdżowe
300
g
mąki
2 szklanki + trochę do posypania blatu
40
g
cukru
1/5 szklanki
15
g
świeżych drożdży
lub opakowanie suszonych
1
łyżeczka
cukru
do drożdży
120
ml
mleka
ciepłego - nie gorącego
40
g
masła
rozpuszczonego i ostudzonego
1
jajko
rozmiar L
dodatkowo
5
łyżeczek
powideł
morelowych Stovit
lukier
150
g
cukru pudru
2-3
łyżki
mleka
do konsystencji
Instrukcja
ciasto drożdżowe
Drożdże rozkrusz do ciepłego mleka (nie może być zbyt gorące), dodaj łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj.
15 g świeżych drożdży,
1 łyżeczka cukru,
120 ml mleka
Kubek z zaczynem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut - w tym czasie zaczyn powinien zacząć pracować - urośnie i zgęstnieje.
Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj resztę cukru, jajko, rozpuszczone i ostudzone masło.
300 g mąki,
40 g cukru,
1 jajko,
40 g masła
Wlej rozczyn drożdżowy i wyrób elastyczne ciasto.
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę - powinno urosnąć i podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat posypany mąką i krótko zagnieć.
Rozwałkuj ciasto na cienki placek.
Nałóż około 5 łyżeczek Konfitury Morelowej Stovit mniej więcej na połowę ciasta i dokładnie rozsmaruj.
5 łyżeczek powideł
Złóż ciasto na pół przykrywając "czystym" ciastem posmarowaną część.
Pokrój ciasto na cienkie paseczki - o szerokości około 1,5 cm.
Każdy paseczek zwiń kilka razy wokół siebie i lekko przyklej do blatu.
Zwiń ciasto w rulon zaczynając od góry (zobacz film z przygotowania ciasta zamieszczony na dole).
Formę do pieczenia posmaruj masłem i wysyp mąką.
Przełóż ciasto do formy, przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny - do napuszenia.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni (tryb termoobieg).
Piecz drożdżówkę przez około 35 minut - aż będzie rumiana.
Ciasto ostudź.
lukier
Do miseczki wsyp cukier puder.
150 g cukru pudru
Dodawaj do niego po łyżce mleka i dokładnie mieszaj.
2-3 łyżki mleka
Gdy lukier będzie lekko płynny polej nim drożdżówkę.
Film
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
268
kcal
Weglowodany:
47
g
Białko:
6
g
Tłuszcz:
6
g
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!