Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Nutrition Label
–
+
servings
Babka migdałowa
Wypieki Beaty
Przepis na pyszną babką migdałową z mielonymi migdałami i białą czekoladą.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
Czas wykonania
50
minut
Czas całkowity
1
godz
20
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
9
Kalorie
373
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia babki z kominkiem, albo podłużna foremka o długości około 25 cm.
Składniki
babka
100
g
białej czekolady
100
g
masła
50
g
cukru
1/4 szklanki
4
jajka
rozmiar L
150
g
mąki
1 szklanka
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
płaskie
100
g
mąki migdałowej
mielonych migdałów - 1 szklanka
lukier
100-150
g
cukru pudru
1 szklanka
3-4
łyżki
mleka
do konsystencji
Instrukcja
Masło rozpuść razem z połamaną czekoladą i odstaw do wystudzenia.
Jajka zmiksuj z cukrem na gęstą i puszystą masę.
Mąkę wymieszaj razem z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami.
Do ubitych jajek dodaj masło z czekoladą i krótko zmiksuj.
Wsyp porcjami mąkę i krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
Formę do pieczenia babki wysmaruj masłem i wysyp mąką albo bułką tartą.
Przelej ciasto, wyrównaj powierzchnię.
Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez mniej więcej 45-50 minut - do suchego patyczka. Jeśli babkę gotujesz, to gotuj ją przez około 80 minut.
Po upieczeniu babkę wystudź.
Cukier puder na lukier zmieszaj z mlekiem - mleko dodawaj po łyżce do uzyskania gęstej i lekko płynnej konsystencji.
Oblej babkę lukrem. Możesz ją dodatkowo posypać cukrową posypką.
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
373
kcal
Weglowodany:
37
g
Białko:
9
g
Tłuszcz:
22
g
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!