Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Nutrition Label
–
+
servings
Bananowe babeczki banoffee
Wypieki Beaty
Przepis na lekkie babeczki bananowe z masą kajmakową i kremem śmietankowym.
5
z
3
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
Czas wykonania
20
minut
Danie
Babeczki
,
Deser
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia angielska
Porcje
12
Kalorie
400
kcal
Składniki
babeczki bananowe
3
banany
dojrzałe i miękkie
3
jajka
rozmiar L
150
g
cukru
3/4 szklanki
300
g
mąki
2 szklanki
0,5
łyżeczki
sody
0,5
łyżeczki
proszku do pieczenia
0,5
łyżeczki
cynamonu
100
g
masła
rozpuszczonego i ostudzonego, może też być olej
krem
250
ml
śmietany kremówki
mocno schłodzonej
125
g
serka mascarpone
schłodzonego
1
łyżka
cukru pudru
lub do smaku
dodatkowo
12
łyżeczek
masy kajmakowej
sos karmelowy
do polania - opcjonalnie
Instrukcja
Banany obierz, pokrój na plasterki i porządnie rozgnieć widelcem.
Jajka zmiksuj z cukrem na gęstą i puszystą masę.
W tym czasie wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem (jeśli nie masz sody, to użyj po prostu 2 łyżeczki proszku do pieczenia).
Do ubitych jajek dodaj rozgniecione banany i wsyp połowę mąki - zmiksuj.
Wlej masło, dodaj resztę mąki i zmiksuj.
Przelej ciasto do przygotowanych papilotek - moje był takie wysokie.
Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez mniej więcej 20 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
Małym nożem, albo łyżeczką wydrąż środek babeczek i w powstały dołek nałóż po łyżeczce masy kajmakowej.
Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na gęstą masę.
Udekoruj kremem wierzch babeczek.
Możesz dodatkowo polać babeczki sosem karmelowym i udekorować plasterkami banana.
Składniki Odżywcze
Serving:
1
sztuka
Kalorie:
400
kcal
Weglowodany:
44
g
Białko:
7
g
Tłuszcz:
21
g
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!