Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Mniejszy
Normalny
Większy
Sernik kokosowo-dyniowy przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszny sernik dyniowy z mleczkiem kokosowym i kajmakiem.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
20
minuty
minut
Czas gotowania
1
godzina
godzinę
30
minuty
minut
4
godziny
godzin
Łączny czas
5
godziny
godzin
50
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
12
Wyposażenie
Forma do pieczenia o średnicy około 22 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na spód ciasteczkowy do sernika
150
g
ciasteczek
((użyłam owsiane))
30
g
masła
(rozpuszczonego )
składniki na dyniowy sernik z mleczkiem kokosowym
1
kg
twarogu sernikowego
(- dobrego tłustego - ja polecam Piątnicę z wiaderka)
300
g
cukru
(- 1,5 szklanki)
6
jajek
(o rozmiarze M)
1
czubata łyżka
mąki ziemniaczanej
1
puszka
mleka kokosowego
((około 400 ml))
1
szklanka
puree z dyni
1
łyżeczka
cynamonu
0,5
łyżeczki
imbiru mielonego
0,5
łyżeczki
gałki muszkatołowej
1
szczypta
kardamonu
1
łyżeczka
ekstraktu z wanilii
składniki na sos karmelowy do sernika
6
czubatych łyżek
masy kajmakowej
4
łyżki
gęstego mleczka kokosowego
(- można zastąpić śmietaną kremówką)
1,5
łyżeczki
kawy rozpuszczalnej
((sypkiej))
Instrukcja
Jak zrobić ciasteczkowy spód do sernika
Ciasteczka zmiksuj lub mocno rozkrusz (np. wałkiem do ciasta).
150 g ciasteczek
Dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj.
30 g masła
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem i wysyp mąką.
Na dno wyłóż masę ciasteczkową i rozprowadź ją równomiernie.
Jak zrobić sernik dyniowy z mleczkiem kokosowym
Wszystkie składniki umieść w dużej misie i krótko zmiksuj - do połączenia się składników.
1 kg twarogu sernikowego,
300 g cukru,
6 jajek,
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
1 puszka mleka kokosowego,
1 szklanka puree z dyni,
1 łyżeczka cynamonu,
0,5 łyżeczki imbiru mielonego,
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej,
1 szczypta kardamonu,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wylej masę sernikową na spód z ciasteczek.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (góra/dół) i piecz przez 1,5 godziny.
Po upływie pieczenia, uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw sernik w środku do wystudzenia.
Następnie schłodź sernik przez kilka godzin w lodówce (a najlepiej przez noc).
Jak zrobić sos karmelowy do sernika
Składniki sosu umieść w rondelku i pogrzej, aż dobrze się ze sobą połączą.
6 czubatych łyżek masy kajmakowej,
4 łyżki gęstego mleczka kokosowego,
1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Lekko ostudź i polej sernik.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowo kluczowe
dyniowy sernik, sernik dyniowy, sernik kokosowy
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!