Jak zrobić orzechowy kruchy spód do sernika rosyjskiego
Zmiksuj lub zagnieć razem wszystkie składniki.
100 g masła, 120 g mąki pszennej, ok 100 g orzechów laskowych, 50 g cukru pudru
Jeśli ciasto nie chce się zlepić, to dodaj odrobinę zimnej wody.
trochę zimnej wody
Formę do pieczenia o wielkości około 25x35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Wylep dno formy orzechowym ciastem.
Podpiecz spód w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez około 15 minut.
W tym czasie przygotuj sernik.
Jak zrobić sernik rosyjski
Zmiksuj razem twaróg, żółtka, cukier, cukier z wanilią oraz mąkę ziemniaczaną (lub budyń).
1 kg twarogu na serniki, 150 g cukru, 2 łyżki cukru z wanilią, 4 żółtka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej
W innej misce ubij śmietankę kremówkę aż będzie gęsta - dodaj do masy twarogowej i delikatnie wymieszaj.
250 ml śmietanki kremówki
Ubij na sztywno białka, a następnie dodaj je do sernika i bardzo delikatnie wymieszaj.
4 białka
Wyłóż masę sernikową na podpieczony spód i wyrównaj powierzchnię.
Wstaw ciasto do piekarnika, zmniejsz temperaturę do 150 stopni (góra/dół) i piecz sernik przez około 1,5 godziny.
Gdy sernik będzie gotowy, wyłącz piekarnik, ale nie wyciągaj sernika. Zostaw go w piekarniku do wystudzenia - drzwiczki delikatnie uchyl.
Wystudzony sernik schowaj do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem polej sernik lukrem - w tym celu wymieszaj cukier puder z odrobiną mleka - mleko dodawaj do cukru po łyżce, aż lukier będzie lekko płynny.
150 g cukru pudru, 2-3 łyżki mleka
Możesz też dodatkowo posypać wierzch siekanymi orzechami laskowymi lub krokantem orzechowym.
orzechy
Uwagi
Szklanka ma 250 ml.Sernik możesz również upiec w kąpieli wodnej - zobacz wskazówki pod przepisem, jeśli nie wiesz jak to zrobić.