Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Smaller
Normal
Larger
Sernik sezamowo-daktylowy przepis
Wypieki Beaty
Przepis na przepyszny sernik sezamowy na spodzie z ciasta sezamowego.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
minut
Czas wykonania
1
hour
godz
45
minut
minut
4
hours
godz
Czas całkowity
6
hours
godz
15
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia angielska
Porcje
12
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na sezamowy spód do sernika
60
g
cukru
60
g
masła
(miękkiego )
75
g
sezamu
4
łyżki
mąki pszennej
0,5
łyżeczki
proszku do pieczenia
1
jajko
((rozmiar L) roztrzepane )
1
łyżeczka
ekstraktu z wanilii
składniki na dżem daktylowy do sernika
100
g
daktyli
(bez pestek)
50
g
orzechów
((użyłam nerkowce))
składniki na sernik sezamowy
600
g
gęstego twarogu
((użyłam mascarpone, może też być tłusty twaróg na serniki np. Piątnicy))
400
g
jogurtu greckiego
(gęstego )
3
łyżki
mąki ziemniaczanej
4
jajka
((użyłam rozmiar L) roztrzepane)
200
g
cukru pudru
(1 i 1/3 szklanki)
4
łyżki
pasty tahini
dodatkowe składniki do sezamowego sernika
miód
(do podania)
1
garść
pistacji
(posiekanych - lub innych orzechów)
Instrukcja
Jak zrobić sezamowy spód do sernika
Zmiksuj razem cukier i masło, dodaj roztrzepane jajko, wanilię i suche składniki - krótko wymieszaj.
60 g cukru,
60 g masła,
75 g sezamu,
4 łyżki mąki pszennej,
1 jajko,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia - boki foremki wyłóż papierem około 5 cm powyżej końca foremki.
Wyłóż ciasto do tortownicy, wyrównaj i podpiecz w 180 stopniach przez około 12 minut - do lekkiego zrumienienia.
Jak zrobić dżem daktylowy do sernika
Daktyle zalej gorącą wodą - tylko tyle, aby zakryła daktyle, odstaw na 15 minut do zmięknięcia.
100 g daktyli
Orzechy zmiksuj na drobny proszek.
50 g orzechów
Zmiksuj daktyle dodając trochę wody, w której się moczyły - w razie konieczności dolej jeszcze trochę wody.
Zmieszaj daktyle ze zmielonymi orzechami i wyłóż na podpieczony spód.
Jak zrobić sezamowy sernik
Wszystkie składniki sernika umieść w misie miksera i zmiksuj do połączenia składników.
600 g gęstego twarogu,
400 g jogurtu greckiego,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
4 jajka,
200 g cukru pudru,
4 łyżki pasty tahini
Wylej masę do tortownicy.
Obniż temperaturę piekarnika do 160 stopni i piecz sernik przez około 1,5 godziny (sernik może bardzo wyrosnąć, ale potem opadnie).
Po upieczeniu wyłącz piekarnik i zostaw ciasto w środku do momentu wystudzenia.
Wystudzony sernik schłodź w lodówce przez kilka godzin - a najlepiej przez noc.
Przed podaniem polej miodem i posyp posiekanymi pistacjami.
miód,
1 garść pistacji
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowa kluczowe
orientalny sernik, sernik z chałwą
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!