Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, albo posmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą.
Krok 2 - przygotowanie kruchego ciasta na spód sernika
W misie umieść wszystkie składniki na ciasto - masło pokrój na mniejsze kawałki.
250 g mąki pszennej, 150 g masła, 50 g cukru, 1 jajko
Zmiksuj lub zagnieć krótko ciasto, tak aby jeszcze zachowała formę kruszonki - było w grudkach.
Przesyp ciasto do przygotowanej formy i ugnieć je równą warstwą na całym spodzie.
Schowaj formę z ciastem do lodówki na czas przygotowania sernika.
Krok 3 - przygotowanie sernika waniliowego
Do dużej misy przełóż twaróg, dodaj jajka, obydwa cukry i proszek budyniowy - zmiksuj krótko na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia składników.
1 kg twarogu na serniki, 4 jajka, 200 g cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, ok 40 g budyniu waniliowego
Dodaj jogurt i krótko zmiksuj.
120 ml jogurtu greckiego
Przelej masę sernikową na schłodzony spód.
Krok 4 - przygotowanie kruszonki do sernika
Wszystkie składniki na kruszonkę krótko razem zmiksuj albo zagnieć. Ciasto ma być grudkowate i lekko sypkie.
100 g masła, 150 g mąki pszennej, 60 g cukru
Posyp kruszonką wierzch sernika.
Krok 5 - pieczenie sernika z kruszonką
Formę z ciastem wstaw do piekarnia i piecz przez około godzinę i 30-40 minut.
Po upieczeniu sernik ostudź.
Możesz go dodatkowo schować do lodówki, aby się schłodził.
Szklanka ma pojemność 250 ml.Podaję kaloryczność, przy produktach, które ja użyłam.Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki do użytych produktów, albo wskazówki do przepisu.