Składniki spodu szybko zagnieć, jeśli ciasto się nie klei dodaj odrobinę zimnej wody.
225 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 jajo, 50 g cukru, 100 g masła, 1-2 łyżki zimnej wody
Ciasto zawiń w folię i schłodź w lodówce przez około godzinę (możesz dłużej).
Ciasto cienko rozwałkuj, lub jeśli ciasto chłodziło się dłużej, to zetrzyj na dużych oczkach tarki.
Wylep ciastem blachę o rozmiarze około 25/35 cm.
Podpiecz ciasto przez około 10-15 minut w 180 stopniach - tryb góra/dół.
Jak zrobić sernik złota rosa
Wszystkie składniki (poza mlekiem) zmiksuj krótko razem, dodaj mleko i zmiksuj - masa będzie płynna - tak ma być.
1 kg twarogu, 750 ml mleka, 200 g cukru, 2 budynie waniliowe, 6 żółtek
Wylej masę na spód i piecz przez około 40 minut w 180 stopniach (w trybie góra/dół).
Pod koniec - tak około 10 minut przed końcem - pieczenia zacznij ubijać bezę.
Najpierw zmiksuj białka z odrobiną soli aż się napuszą.
6 białek
Dodaj po trochu cukier i miksuj, aż się rozpuści, a beza będzie biała i lśniąca.
200 g cukru
Wyłóż bezę na sernik, wyrównaj, możesz widelcem albo specjalną packą zrobić rowki - ładnie się w nich zbierze rosa :)
Podpiecz przez około 10-15 minut 150 -160 stopniach - tryb góra/dół - uważaj, aby nie przypalić bezy - ma się tylko "zezłocić".
Sernik wyjmij od razu z piekarnika.
Gotowy sernik ostudź, rosa powinna "wyjść" sama po około 30 minutach :)
Najlepiej potem sernik schłodzić kilka godzin lub przez noc w lodówce.
Uwagi
Polecam tu twaróg na serniki z wiaderka Piątnicy albo Mój ulubiony (Wieluń). Możecie też użyć tłusty lub półtłusty twaróg w kostce i wcześniej go zmielić maszynką.